Άγιος Αντώνιος: Ο προστάτης των ψυχικά ασθενών

Σήμερα 17 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τη μνήμη του Μέγα Αντωνίου

Κάθε χρόνο σαν σήμερα στις 17 Ιανουαρίου τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, προστάτη όσων πάσχουν από ψυχοπαθολογικές ασθένειες. 

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης

Σήμερα, λοιπόν, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος, Τόνυ, Αντωνία, Αντωνούλα, Τόνια, Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης και Τεό.


Ποιος ήταν ο Μέγας Αντώνιος

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό. Από τη νεαρή του ηλικία ήταν ταπεινός, αυτάρκης και ολιγαρκής, ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον χώρο της εκκλησίας.

Πολύ σύντομα, στην ηλικία των 20 χρόνων, έχασε και τους δύο γονείς του και έξι μήνες μετά μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του σε φτωχούς συνανθρώπους του. Αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα σπήλαιο στην έρημο και να ζήσει ασκητική ζωή. Όπως και έγινε. Ο Άγιος Αντώνιος έζησε σε σπήλαιο της ερήμου για 25 χρόνια! 
Γρήγορα έγινε αρκετά δημοφιλής και πολλοί χριστιανοί πήγαν κοντά του για να ζήσουν την ασκητική ζωή, να προσευχηθούν και να ακούσουν τη διδασκαλία του.
Ο Άγιος Αντώνιος, ο οποίος ονομάστηκε από την εκκλησία Μέγας, έφυγε από τη ζωή το 356 σε ηλικία 105 ετών, έχοντας πλήρη σωματική και πνευματική υγεία. Λίγο προτού κοιμηθεί, χάρισε στους δύο πιο κοντινούς μαθητές του, τον Σεραπίωνα και τον Μέγα Αθανάσιο, ένα χιτώνιο και δύο προβιές, τα οποία ήταν και τα μοναδικά υπάρχοντά του. Επιθυμία του ήταν ο τόπος ταφής του να μείνει μυστικός, όπως και έγινε. 

Αγία Άννα: Η ζωή της μητέρας της Θεοτόκου

Εκείνος που έγραψε τη βιογραφία του Μέγα Αντωνίου ήταν ο ίδιος ο μαθητής του, ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος, λόγω του ότι ήταν επίσκοπος Αλεξανδρείας την έστειλε αρχικά σε μοναχούς της Αιγύπτου, ξεκινώντας με τη φράση «Αγαθήν άμιλλαν ενωτίσασθε».


Άγιος Αντώνιος και λαϊκή παράδοση

Ο Άγιος Αντώνιος έχει επηρεάσει τη λαϊκή παράδοση. Λέγεται, ότι δεν επιτρέπεται να εργαζόμαστε την ημέρα που τιμάται η μνήμη του, ενώ λόγω του ότι η εορτή του είναι μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οπότε και το τσουχτερό κρύο πρωταγωνιστεί, επικρατεί η «κατάρα»: «Κακή ριπή τ’ αγι-Αντωνιού να σε βρει».

Tου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε σήμερα - Γιατί νηστεύουμε ακόμα και από το λάδι


Άγιος Αντώνιος: Γιατί θεωρείται προστάτης των ψυχικά ασθενών

Ο Άγιος Αντώνιος συνδέθηκε ιδιαίτερα με τις ψυχικές ασθένειες και γι’αυτό θεωρείται προστάτης όσων πάσχουν από αυτές. Σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα ο Άγιος Αντώνιος ταλαιπωρήθηκε αρκετά στη ζωή του από δαιμονικές επιδράσεις και πειρασμούς. Μάλιστα, πιστεύεται ότι λόγω της μεγάλης υπομονής και του πνευματικού του αγώνα έλαβε το χάρισμα από τον Θεό να θεραπεύει τους ψυχικά ασθενείς.

Έτσι, λοιπόν, η φήμη του αγίου ως θεραπευτή των ψυχικά αρρώστων ασθενών προκάλεσε την τεράστια προσέλευσή τους στον ναό του στη Βέροια, με σκοπό τη θεραπεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών συγκεντρωνόταν τις ημέρες της γιορτής του, στις 17 Ιανουαρίου. Τα σχετικά έγγραφα αναφέρουν ότι ο περισσότερος κόσμος ερχόταν από τις περιοχές της Μακεδονίας, ενώ ο χρόνος παραμονής τους κυμαινόταν από λίγες μέρες έως και την αποθεραπεία τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους φιλοξενούνταν σε ειδικά δωμάτια στον ξενώνα του ναού. Όπως καταγράφεται στην τοπική ιστοριογραφία πολλές περιπτώσεις ασθενών θεραπεύτηκαν μερικώς ή ολικώς. 

Στη Δυτική παράδοση, ο Άγιος Αντώνιος είναι προστάτης των πασχόντων από δερματοπάθειες, των νεκροθαφτών, των καλαθοπλεκτών και των ψηκτροποιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top