Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αλμπέρ Καμύ: Ένας επαναστατημένος στοχαστής

Φιλόσοφος και συγγραφέας που έμελλε να αφήσει το στίγμα του

Αλμπέρ Καμύ

Σήμερα συμπληρώνονται 117 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ, ενός φιλοσόφου και συγγραφέα που έμελλε να αφήσει το στίγμα του στο χώρο της ευρωπαϊκής διανόησης.

Γεννημένος το 1913, σε ηλικία ενός έτους έμεινε ορφανός από πατέρα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο, το οποίο αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει όταν άρχισαν οι πρώτες κρίσεις της φυματίωσης.

Με τη βοήθεια του Λουί Ζερμαίν, ο οποίος υπήρξε μέντοράς του, κατάφερε να κερδίσει υποτροφία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο λύκειο. Έπειτα ακολούθησαν σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αλγερίας, όπου έγραψε διπλωματική εργασία με θέμα τη σχέση μεταξύ της ελληνικής και χριστιανικής σκέψης πάνω στα φιλοσοφικά κείμενα του Πλωτίνου και του Αγίου Αυγουστίνου. Η φυματίωση έβαλε φρένο στην ακαδημαϊκή του εξέλιξη, καθώς εξαιτίας της δεν μπόρεσε να πετύχει την agrégation που θα του επέτρεπε να διδάξει στο πανεπιστήμιο.

Ο Καμύ ήταν ένας πολιτικά ενεργός άνθρωπος: εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Αλγερίας – αν και το εγκατέλειψε δύο χρόνια αργότερα – και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στη Γαλλική Αντίσταση.

Μία από τις θεματικές που διατρέχουν το έργο του Καμύ είναι το παράλογο. Σε αυτόν τον κύκλο εντάσσονται τα έργα «Ο μύθος του Σίσυφου», «Ο Ξένος» και τα θεατρικά έργα «Η Παρεξήγηση» και ο «Καλιγούλας». Το παράλογο για τον Καμύ είναι μία σύγκρουση δύο ιδεών, μία σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας του ανθρώπου για νόημα και την «γλυκιά αδιαφορία του σύμπαντος». Η μόνη λύση είναι η καρτερική υπομονή. Το παράλογο επανέρχεται και στον «κύκλο της εξέγερσης», ο οποίος περιλαμβάνει τα έργα «Η πανούκλα», «Κατάσταση πολιορκίας», «Οι δίκαιοι»  και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος». Στη θεματική αυτή ο στοχαστής διερευνά τις σχέσεις μεταξύ της επανάστασης και των ατομικών αξιών, καθώς και της αλληλεγγύης που αναπτύσσεται μέσα στην εξέγερση.

Το 1957 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τρία χρόνια αργότερα το νήμα της ζωής του κόβεται απότομα – ο Καμύ πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που επέβαινε έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο. Ήταν μόλις 46 ετών.

 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το Britannica.com, το Φιλοσοφικό Λεξικό του Cambridge και τον πρόλογο του δοκιμίου «Ο επαναστατημένος άνθρωπος»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top