Το «τρένο του θανάτου»: Οι πρώτοι Έλληνες Εβραίοι που πήγαν στο Άουσβιτς

Ήταν 15 Μαρτίου του 1943

15 Μαρτίου του 1943… Λίγο πριν το ξημέρωμα αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πρώτο δρομολόγιο μπήκαν 2.800 άτομα της συνοικίας Βαρόνου Χιρς, που ήταν δίπλα στον σταθμό. Οι περισσότεροι ήταν φτωχοί, άνεργοι, εργάτες και έμποροι, ενώ πάνω από τους μισούς ήταν παιδιά και έφηβοι. Μέχρι τα μέσα Μαΐου της ίδιας χρονιάς είχαν φύγει για το Άουσβιτς άλλα 17 τρένα από τη Θεσσαλονίκη και άλλο ένα αναχώρησε τον Αύγουστο.

Φυλακισμένοι στο Άουσβιτς

Φυλακισμένοι στο Άουσβιτς

Το «τρένο του θανάτου»

Το πρώτο τρένο θανάτου αναχώρησε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Η καταραμένη ατμομηχανή με τα χαρακτηριστικά στοιχεία Λβ 964 ήταν η πρώτη που μετέφερε τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια μέλη της Ισραηλινής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εντόπισαν στη Δράμα και στην Ορεστιάδα την ιστορική ατμομηχανή με τα τέσσερα βαγόνια.

 

Φωτο: Έθνος

Φωτο: Έθνος

Η μηχανή, που χρονολογείται από το 1884  μεταφέρθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. «Είναι μια μηχανή γεμάτη πικρές αναμνήσεις, σκληρές εικόνες που πονούν, πρέπει όμως να συντηρηθεί και να μείνει στην πόλη, ως ένα κομμάτι της ιστορίας της», είχε δηλώσει συγκινημένος στο «Εθνος» ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ, Βασίλης Γεροθανάσης, που συνόδεψε τη μηχανή από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη. 

Άντρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, στοιβάχτηκαν σε ανοιχτά βαγόνια, που μέχρι τότε μετέφεραν ζώα και εμπορεύματα. Χωρίς καμία υποδομή, χωρίς καν τα στοιχειώδη, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ένα ανθρώπινο κοπάδι έτοιμο να παραδοθεί στη σφαγή, μεταφέρθηκαν στον τόπο της εξόντωσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top