13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια

Ο «Δεκέμβρης της οργής» που έβαλε φωτιά στην Αθήνα

Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2008, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ, όταν την ησυχία της νύχτας σκίζουν οι ριπές από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ο ειδικός φρουρός μόλις έχει σηκώσει το όπλο του εναντίον μιας παρέας 15χρονων μαθητών στα Εξάρχεια και μια σφαίρα του πέτυχε την καρδιά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος σωριάζεται νεκρός στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα.

(Η στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου)

Ελάχιστα λεπτά πριν ο Αλέξανδρος μαζί με τον κολλητό του Νίκο Ρωμανό και την παρέα τους, που είχαν βγει για τη γιορτή του, διαπληκτίζονται με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο διαπληκτισμός όμως τελειώνει γρήγορα και οι δύο ειδικοί φρουροί φεύγουν με το περιπολικό τους. Μετά από λίγη ώρα όμως επέστρεψαν για να ζητήσουν εξηγήσεις με τον Κορκονέα να πυροβολεί εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή.

Οι δύο ειδικοί φρουροί φεύγουν ανενόχλητοι και αναφέρουν στα κεντρικά ότι δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς, όχι όμως και ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ανήλικο.

Ο Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του Νίκου Ρωμανού και λίγη ώρα μετά μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό, όπου επιβεβαιώνεται ο θάνατός του.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Ποτάμι οργής για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Η είδηση του θανάτου του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου γίνεται γνωστή κι ένα ορμητικό ποτάμι οργής ξεχύνεται και πνίγει ολόκληρη την Αθήνα.

Ελάχιστα λεπτά μετά χιλιάδες κόσμου αυθόρμητα συνέρρεαν στο Κέντρο της Αθήνας συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που βάζουν φωτιά στην πόλη.

Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα. Το σχολείο, όπου πήγαινε ο 15χρονος παρέμεινε κλειστό, ενώ πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Τα επεισόδια με την αστυνομία κράτησαν μέρες. Πέτρες, ξύλα, βόμβες μολότοφ έγιναν τα όπλα στα χέρια εξοργισμένων νεαρών σε έναν πρωτόγνωρο πόλεμο που τροφοδοτούνταν από την λαϊκή οργή.

Καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές, στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ, ο κινηματογράφος «Αττικόν» έγινε παρανάλωμα του πυρός, ενώ ανηλεείς μάχες με τους αστυνομικούς εκτυλίχθηκαν στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, στο Σύνταγμα, στα Εξάρχεια, στον Πειραιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου επέστρεψε στην Αθήνα και μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από τον Κώστα Καραμανλή.

Ήδη προηγουμένως είχαν ζητήσει να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αρκετό για να σβήσει τη φωτιά της κοινωνικής αναταραχής που μόλις είχε ξεσπάσει.

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου, ενώ νέα επεισόδια σημειώθηκαν αμέσως μετά, με αστυνομικούς της Ομάδας Ζ να πυροβολούν πολλές φορές στον αέρα.

Που βρίσκονται σήμερα Κορκονέας - Σαραλιώτης

Ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

(Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας)

Ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 10 ετών για συμμετοχή και συνέργεια στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το 2012, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο να μένει μόνιμα στην Δράμα, που είναι ο τόπος καταγωγής του.

Από την πρώτη στιγμή, είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την πράξη του Κορκονέα και δήλωνε αθώος.

(Ο Βασίλης Σαραλιώτης)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top