Κικίλιας για φωτιές: «Πρωτοφανής κατάσταση. Είναι το χειρότερο καλοκαίρι»

«Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα»

Η ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα

Συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφικές φωτιές που έχουν κατακάψει τη χώρα φέτος το καλοκαίρι παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Πύρινος εφιάλτης στην Πάρνηθα - Στον Εθνικό Δρυμό η φωτιά

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η κατάσταση με τις φωτιές φέτος είναι πρωτοφανής, προσθέτοντας ότι είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».

Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα: Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Ανέφερε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ 209 μόνο το τελευταίο 24ωρο.

«Παράλληλα με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια», πρόσθεσε.

Κικίλιας για φωτιά στην Πάρνηθα: «Τα εναέρια μέσα έφτασαν σε 5 λεπτά»

Αναφερόμενος στη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στην Πάρνηθα από το πρωί της Τρίτης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη» και τόνισε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν στο πύρινο μέτωπο εντός πέντε λεπτών.

«Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση. Δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες το 2012», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Κικίλας για φωτιά στον Έβρο: «Ερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς»

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε mega πυρκαγιά την πυρκαγιά στον Έβρο με 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και τόνισε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο δάσος της Δαδιάς οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των ισχυρών ανέμων, δημιούργησαν «από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο».

«Έχοντας επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση σε σχέση με κάθε μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πρόληψης και δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια αναπτύσσαμε σημαντικά και θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή την Πολιτική Προστασία.

Από το 2019 υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα Golddammer, δημιουργήσαμε υπουργείο από μία γενική γραμματεία, θέσαμε σε εφαρμογή το 112, γιατί η πρώτη προτεραιότητα ήταν είναι και θα παραμείνει η ανθρώπινη ζωή. Συστήσαμε νέα σώματα όπως οι δασοκομάντος και δημιουργήσαμε το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ,που είναι σε εξέλιξη, ύψους 2,1 δισ. Ευρώ. Παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση πρόληψη και προστασία το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε», επισήμανε και υπογράμμισε: «Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και επίγνωση της κατάστασης που ζούμε θέλω να πω ότι έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις , που θα συνεχίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και αυτό που βλέπουμε σε χώρες με πιο αναπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό, κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι με πάνω από 1.000 αγνοουμένους. Στον Καναδά με πάνω από 140 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένα όσο είναι η έκταση της Ελλάδας».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top