Μητσοτάκης: Να επαναχαράξουμε μονοπάτι προσέγγισης με τον Ερντογάν

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Στο αδιέξοδο που σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, με την Πολωνία και την Ουγγαρία να δημιουργούν προβλήματα στη λήψη απόφασης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήρθαμε εδώ μετά από μια μακρά συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης και δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λόγω της άρνησης δυο χωρών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου.

Μεταναστευτικό: Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν τη συμφωνία

«Είναι ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι μετανάστες να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα και να κάνουν το ταξίδι», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «πλέον από την Τουρκία φεύγουν λιγότερες βάρκες γιατί ήξεραν ότι η δυνατότητα να φτάσουν στον προορισμό τους ήταν πολύ μειωμένη.

Η τρυφερή ανάρτηση του Μητσοτάκη για τα γενέθλια της Μαρέβας

«Πρέπει να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες της βορείου Αφρικής για να σταματήσει αυτό. Υπάρχει αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν», σημείωσε.

«Να επαναχαράξουμε μονοπάτι προσέγγισης με τον Ερντογάν»

Αναφορικά με τη συνάντηση, που θα έχει, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέα προσέγγιση.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο», σημείωσε.

Μαραντζίδης για τελευταίες ημέρες Τσίπρα: Ό,τι κι αν γίνει, έχεις τελειώσει

«Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση για την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

«Ο Μπελέρης βρήκε στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top