Τσίπρας: Ας δώσει σήμερα ο Μητσοτάκης απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις

Οι απαντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Debate

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο Debate

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Debate, στην ερώτηση που δέχθηκε για την πρώτη θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε Νέα Δημοκρατία για μας, ήταν στην αρχή 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά 45, μετά 70, μετά 80 και μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το φτάσει στα 180. Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα, όμως μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, την οποία προϋπολογίζεις, όπως για παράδειγμα την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια, ή να δώσουμε την 13η σύνταξη την οποία είχαμε θέσπιση και την κατήργησε ο κύριος Μητσοτάκης, πέρα λοιπόν από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και εσόδα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Debate

Και συνέχισε: «Υπάρχουν και έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών. Γιατί αυτή την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλεί το εισόδημα, 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουνε κέρδη εικοσαετίας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ η καθεμία».

«Το πρόγραμμα μας θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για να πάρει ανάσα. Θα κοστίσει όμως σε κάποιους. Θα κοστίσει σε αυτούς που θα βλέπουν τα υπερκέρδη να μειώνονται. Θα κοστίσει στα funds που δεν θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων, έχοντας αγοράσει τα ακίνητα στο 15% της αξίας του ακινήτου. Θα κοστίσει, σε όλους όσοι βγάζουν δισεκατομμύρια. Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες στον ελληνικό λαό. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας ανάθεσης με κλειστούς διαγωνισμούς, να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την Εξωτερική Πολιτική και  την Άμυνα

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (Σκάι) κατά πόσο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της ενότητας για «Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα».

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. «Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης», υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων εθνικής Άμυνας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα επιπλέον Rafale, τα οποία ανακοινώθηκαν από την «πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική».

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων». Μάλιστα, ανέφερε, πως η Τουρκία έχει πάνω από το 60% των προγραμμάτων στην εθνική βιομηχανία.

Σε follow-up ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες». «Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα», κατέληξε.

Η απάντηση Τσίπρα στην ενότητα Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

«Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης: Στον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Και ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα εδώ, και λέει πως «οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς». Ε, ας δώσει σήμερα επαρκείς εξηγήσεις. Υπήρχε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο εάν είναι πράγματι κατάσκοπος και εθνικά επικίνδυνος; Και για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Σε εξέλιξη το debate: Τι απάντησε ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε πως «η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας, βάσει των οποίων θα κάνουμε συγκλίσεις, για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη μέρα στον τόπο. Και εγώ, απευθύνομαι πράγματι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Πρωτίστως με βάση τα δεδομένα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα, μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Και απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική ανάσας για τον τόπο πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».

Η απάντηση Τσίπρα στην ενότητα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε μία σκληρή μάχη με τους δανειστές όταν ήταν στην κυβέρνηση. Είναι μία πολύ πρόσφατη ιστορία, μην κάνουμε ότι τη ξεχνάμε. Το κόμμα μας έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε και έφερε μία συμφωνία, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Διότι παρέλαβε άδεια ταμεία, την χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αυτή τη συμφωνία την φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού, κάναμε εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019 και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν.

Καταφέραμε να έχουμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, να φέρουμε την 13η σύνταξη, κάθε Δεκέμβριο να δίνουμε από τα πλεονάσματα ό,τι περίσσευε. Από το πλεόνασμα επαναλαμβάνω, όχι από τα δανεικά. Και ο κύριος Μητσοτάκης, εκεί που φέραμε εμείς την 13η σύνταξη, την κατήργησε. Και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση για την ενότητα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος».

Η απάντηση Τσίπρα στην ενότητα «Περιβάλλον και Ενέργεια»

«Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επικαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους».

Η απάντηση Τσίπρα στην ενότητα «Νέα Γενιά»

«Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων. Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Από τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τα ιστορικά κινήματα υπάρχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα γιατί η συνθήκη τα κάνει επίκαιρα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top