Ριζικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ – Οι 7 μεταρρυθμίσεις

Χατζηδάκης: Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων έχει αντιμετωπιστεί

Αλλάζει ριζικά το πρόσωπο του ΕΦΚΑ με 7 μεταρρυθμίσεις / Βίντεο: Mega

Τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο του ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τον έναν πραγματικά σύγχρονο φορέα, απόλυτα φιλικό προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, παρουσίασε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μεταξύ άλλων:

-    δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ, που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μία ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα συνδέεται με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επιτρέποντας την ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.

Χατζηδάκης: Η πρώτη λέξη που έγραψε ο γιος μου ήταν… ΕΦΚΑ

-    ξεκινά η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, καθώς, αυτήν τη στιγμή, τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002 και εφεξής, ενώ τα παλαιότερα είναι ακόμα σε έγχαρτη μορφή.

-    προχωράει επίσης ο διορισμός 200 περίπου διευθυντών στον ΕΦΚΑ από τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, «μία πραγματική καινοτομία, που επιτρέπει την ανανέωση και την είσοδο τεχνογνωσίας σε έναν κομβικό οργανισμό της δημόσιας διοίκησης». Υπενθυμίζεται ότι ο ορισμός γενικών διευθυντών έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Συντάξεις Μαΐου: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

Οι καινούργιες δράσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση του ΕΦΚΑ στη νέα εποχή, έρχονται σε συνέχεια του σημαντικού έργου, που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο «μέτωπο» της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών, με το 1555 και την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΕΦΚΑ, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, όσο και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών του.

'Εμμισθοι δικηγόροι: Εξώδικο στον e-ΕΦΚΑ για παρακράτηση εισφορών

«Σε όλες τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, που θεσπίσαμε, οι δήθεν προοδευτικοί ήταν απέναντι. Όλοι αυτοί οι κοινωνικά ευαίσθητοι προτιμούν μάλλον τους πολίτες σε απελπισία!», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει πως «ανάμεσα σε μια δράκα συνδικαλιστών και δήθεν προοδευτικών από τη μια και στους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες από την άλλη, έχω καθήκον να υπερασπίζομαι τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες! Εκείνους που περίμεναν μήνες ή και χρόνια τη σύνταξή τους, που δεν τους σήκωνε κανένας το τηλέφωνο στον ΕΦΚΑ».

ΕΦΚΑ: Οι 7 μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης

1. Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Με τον τρόπο αυτό ο ΕΦΚΑ θα τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη «χαρτούρα», καθώς οι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο έχει περάσει ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 και 120 δόσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ  

2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δύο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Με την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ θα μπορεί να επικοινωνεί με αυτό του ΚΕΑΟ.

3. ∆ιασύνδεση του συστήματος «Εργάνη» με τον ΕΦΚΑ – Πρόγραμμα «Αριάδνη»: Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν –σε πραγματικό χρόνο– να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί στην πηγή η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, με ένα μέτρο που θα έρθει να «κουμπώσει» στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

4. Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.

5. Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής –που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία– και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.

6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ηδη λειτουργούν 3 πρότυπα υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.

7. Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων γενικών διευθυντών έως τα τέλη Μαΐου και περίπου 200 διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχικό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την πρόσληψη 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top