Στο «τραπέζι» η επαναφορά λίστας αντί σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές 

Λόγω της υπόθεσης Γεωργούλη αλλά και όχι μόνο…   

Την επαναφορά του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές εξετάζει η κυβέρνηση  (Video Star)     

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά με πρωταγωνιστές Έλληνες ευρωβουλευτές, φαίνεται ότι οδηγούν σε σενάρια επαναφοράς της λίστας αντί του σταυρού προτίμησης για τις Ευρωεκλογές του 2024, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Υπόθεση Γεωργούλη: Σε φαρμακείο για πρώτες βοήθειες πήγε η καταγγέλλουσα  

Όπως επισήμανε ο πολιτικός συντάκτης του Star, η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη δεν είναι η αφορμή αυτής της συζήτησης, είναι ίσως όμως «το κερασάκι στην τούρτα» της δυσφορίας στα κυβερνητικά κλιμάκια για την αποδοτικότητα που είχε ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές. 

Ζήτησε την άρση ασυλίας Καϊλή αλλά και Σπυράκη ο Γενικός Εισαγγελέας ΕΕ! 

Και αυτό γιατί ως σύστημα είχε μεν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής, από την άλλη πριμοδοτήθηκαν οι υποψήφιοι... celebrities και όσοι ήταν ευρύτερα γνωστοί, εφόσον η ολόκληρη η χώρα είναι μια ενιαία περιφέρεια. 

Συνεπώς, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεκλεγεί, ένα ισχυρό σενάριο είναι η επαναφορά της λίστας αντί του σταυρού, κάτι που ίσχυε μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2009. Αυτό θα σημαίνει και μικρότερο ψηφοδέλτιο, το οποίο είχε φτάσει να αριθμεί 42 υποψηφίους στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, υπογράμμισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά προ ημερών, την πρόθεσή του να επαναξιολογηθεί το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών, εφόσον επανεκλεγεί. 

Οι υποστηρικτές της επαναφοράς της λίστας λένε ότι έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε άξιους ανθρώπους που δύσκολα θα εκλέγονταν με σταυρό, να εκπροσωπήσουν τη χώρα στους θεσμούς. Και, βεβαίως, τα κόμματα θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επί των ευρωβουλευτών τους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top