Μητσοτάκης: Αύξηση πάνω από 7% στις συντάξεις το 2023

«Πλέον οι συντάξεις θα εκδίδονται μέσα σε δύο μήνες»

Για αύξηση συντάξεων, που αναμένεται να ξεπεράσει το 7% το 2023, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης / Βίντεο: ΕΡΤ

Για ουσιαστική αύξηση συντάξεων που αναμένεται να ξεπεράσει το 7% έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό επίτευγμα», με έντονο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, τονίζοντας πως η επιλογή του να τοποθετήσει στη θέση τον Κωστή Χατζηδάκη δικαιώθηκε πλήρως.

Τέλος οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις: Θα εκδίδονται σε 60 ημέρες

«Όταν κάλεσα στο τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη το 2021 να του ζητήσω να αναλάβει υπουργός Εργασίας, υπήρξε μια παύση στο τηλέφωνο. Του είπα: “Κωστή είσαι εκεί;”  Αισθάνθηκα ότι τον αιφνιδίασα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα να του πω για τον ενθαρρύνω είναι ότι από τις δυσκολίες εκεί, δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν και τα μαλλιά. Οπότε από αυτό είσαι ασφαλής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαριτολογώντας.

O υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, χαμογελάει ακούγοντας τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο πώς του ανακοίνωσε πως θέλει να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου το 2021

Ποιους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη το 2022 αντί το 2023

«Η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε στο ακέραιο και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καταβάλει τις συντάξεις στο συντομότερο δυνατό.

Συντάξεις: Νωρίτερα θα δοθούν οι αυξήσεις του 2023

«Το τεράστιο πρόβλημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μια τραγική κατάσταση το 2019, μία πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ, με εκκρεμότητες από το παρελθόν, η οποία στην πράξη είχε μείνει στα χαρτιά.

ΕΦΚΑ: Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις για το 2020 

Εκκρεμείς συντάξεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μια τραγική κατάσταση το 2019

Τρία είναι τα συμπεράσματα που πρέπει να κρατήσουμε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: 

  •  «Το πρώτο ότι το δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα δημόσιες πολιτικές. Αυτό φάνηκε με την συνεργασία του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους δικηγόρους».

Αυξήσεις στις συντάξεις: Από πότε θα ισχύουν - Ποιοι ωφελούνται

  • «Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την χρήση της τεχνολογίας», σημείωσε, ευχαριστώντας τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
  • «Το τρίτο είναι ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον πυρήνα του κράτους με κίνητρα και αντικίνητρα».

«Πλέον, οι συντάξεις θα εκδίδονται μέσα σε δύο μήνες»

«Όλοι μας είχαμε υποτιμήσει την περιπλοκότητα του εγχειρήματος που κληθήκατε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και παράλληλα ο ΕΦΚΑ να συνεχίσει την λειτουργία του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

MyErgani app: Πώς θα λειτουργεί - Ποιες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε, εκδόθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 470.000 συντάξεων σε 22 μήνες.

«Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε δυο μήνες και έτσι να ανταγωνιζόμαστε πιο προηγμένες χώρες», υπογράμμισε. 

Ήδη έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022 και ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον περισσότερες από 1.250 συντάξεις την  ημέρα, όταν το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top