Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικές από Οκτώβριο αλλιώς... πρόστιμο

Πότε τις βάζουμε - Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεώση να τις έχουν

Χιονοαλυσίδες

Υποχρεωτικός θα είναι ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα (χιονοκουβέρτες).

Μετά την έντονη χιονόπτωση τον περασμένο Ιανουάριο και τα δεκάδες προβλήματα που έφερε αυτή, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να γίνει υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Υποψήφιοι οδηγοί: Η τοποθέτηση αλυσίδων στα μαθήματα της άδειας οδήγησης

Τα αντιολισθητικά μέσα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Θα τοποθετούνται μόνο εφόσον εκδοθεί ανακοίνωση από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας ή της Τροχαίας, σε περίπτωση που οι τελευταίες θεωρήσουν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όταν η πρόγνωση του καιρού κάνει λόγο για επικείμενη χιονόπτωση σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τις αντολισθητικές αλυσίδες. 

Δίπλωμα οδήγησης: Οι οδηγοί θα εξετάζονται πλέον και στις αλυσίδες!

Σε αντίθετη περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 80 ευρώ.

Ποια είναι τα αντιολισθητικά μέσα που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί

Ως «αντιολισθητικά μέσα» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις βάζουμε σωστά και γρήγορα

Διαφορετικά, οι οδηγοί πρέπει να εξοπλίζουν το όχημά τους με ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Δηλαδή, τα χειμερινά ελαστικά (χιονολάστικά), τα οποία φέρουν τη σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και τον χαρακτηρισμό M+S.

Οι υποχρεώσεις των οδηγών

Εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, οι οδηγοί πρέπει να εφοδιάσουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικά μέσα.

Εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, οι οδηγοί πρέπει να εφοδιάσουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικά μέσα / Pexels

Θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών, που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top