Συνάντηση Μητσοτάκη με νέους εργαζόμενους: Τι είναι ο ατομικός κουμπαράς

«Το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου»

Με νέους εργαζόμενους συνομίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους».

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του "ατομικού κουμπαρά". Ο ίδιος ο νέος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη για αέριο: Η πρόταση που καταθέτει στην ΕΕ

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα διασφαλίσει υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με το νέο σύστημα «ο κάθε νέος, ο οποίος θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος, θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του "ατομικό κουμπαρά", οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν θα βγει στη σύνταξη, να έχει μία επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία θα είχε».

Βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη αλλά με «πέναλτι» έως 115 ευρώ – Δείτε πώς

Όπως είπε, το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης προσφέρει ισχυρό αντικίνητρο κατά της αδήλωτης απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με το νέο σύστημα «ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να βλέπει μέσα από την εφαρμογή MyTEKA αυτόν τον κουμπαρά να γεμίζει μήνα-μήνα, χρόνο-χρόνο», χάρη και στη διαφανή ψηφιακή υποδομή που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να ελέγχουν συνεχώς τον «ατομικό κουμπαρά» τους.

O Κυριάκος Μητσοτάκης με νέους εργαζόμενους

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του "ατομικού κουμπαρά"», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Eurokinissi

Παράλληλα, σημείωσε πως το νέο σύστημα ανταποκρίνεται στις χρόνιες δημογραφικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.

«Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, διαρκώς μειώνονται, ο πληθυσμός σε όλες τις δυτικές χώρες γηράσκει και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα ασφάλισης των προηγούμενων γενιών», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top