Η Ρωσία απέλασε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες - Η απάντηση της Ελλάδας

Κάνει λόγο για «άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησε η Ελλάδα»

Οκτώ Έλληνες διπλωμάτες κηρύχθηκαν personae non gratae από το ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, τους δίνετε διορία 8 ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Είχε τους πυρηνικούς κωδικούς του Πούτιν και βρέθηκε με σφαίρα στο κεφάλι

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε «απάντηση» της απέλασης 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο.

Η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και η ανακήρυξη μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως 'personae non gratae'.

Ουκρανία: Πυρά δέχθηκε όχημα δημοσιογραφικής αποστολής της Bild

Στον πρέσβη δόθηκε σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν 'personae non gratae' και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Πληροφορίες δόθηκαν και για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία ελληνικών αντιπροσωπειών Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε.

ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε τη λύπη μας, δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση της Ρωσίας

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non gratae», αναφέρει σε ανακοινωσή του το ελληνική υπουργείο Εξωτερικών.
 
«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις. Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτει και καταλήγει: «Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top