Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη – Ντράγκι στη Ρώμη

Το απόγευμα ταξιδεύει για Ιταλία

Μητσοτάκης Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει το απόγευμα στη Ρώμη όπου στις 20:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, στο Palazzo Chigi.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις τιμές της ενέργειας, αλλά και στην επισιτιστική κρίση. 

Στο τραπέζι θα βρεθεί επίσης η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Η συνάντηση, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου, είναι υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά κι ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ντράγκι θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. 

Σημειώνεται ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med9 ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί - όπως και ο Κ.Μητσοτάκης - υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν συναντηθεί στη Λιβύη κατά την επίσκεψή αμφοτέρων – οι πρώτοι ηγέτες της Ε.Ε. – τον Απρίλιο του 2021 υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα. 

Πιο πρόσφατα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι είχαν σε συνεννόηση αναλάβει την πρωτοβουλία για την "ενεργειακή Σύνοδο του Νότου", τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία είχαν μετάσχει, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα.

Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο κ.Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top