Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Τέλος ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός ταυτότητας

Στο κινητό από τον Ιούλιο η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

Πάνω από 500 εκατομμύρια ήταν οι ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο το 2021

Το τέλος του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του αριθμού ταυτότητας φέρνει ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη.

Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο νέος Ενιαίος Αριθμός θα είναι ουσιαστικά ο ΑΦΜ που έχει ο κάθε πολίτης, τελικά θα είναι δωδεκαψήφιος και στον υπάρχοντα ΑΦΜ θα προστεθούν μπροστά τρία ψηφία, κατά πληροφορίες γράμματα και αριθμοί.

Πιερρακάκης: Ραντεβού με βιντεοκλήση στο Δημόσιο και μετά την πανδημία 

Ο νέος αριθμός θα αποδίδεται μια φορά σε κάθε πολίτη και θα έχει ως στόχο την ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών του.

Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Η νέα ταυτότητα για τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Μάλιστα, θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες, για τις οποίες ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει ενστάσεις που εξετάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή του είναι μία πολύ πολύπλοκη διαδικασία, καθώς πλέον θα χρειάζεται ο πολίτης να ξέρει έναν και μόνον αριθμό, τον οποίο θα πρέπει να «διαβάζουν» και όλα τα συστήματα.

Στο κινητό ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

Στο wallet των κινητών τους τηλεφώνων θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Ιούλιο τα διπλώματα οδήγησης και τις αστυνομικές τους ταυτότητες.

Δίπλωμα οδήγησης: Οι οδηγοί θα εξετάζονται πλέον και στις αλυσίδες!

«Ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητά από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον covid. Δηλαδή εκεί που είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό μας, μπορούσε κανείς να προσθέσει την ταυτότητα του», επισήμανε στον Σκάι 100,3 FM ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αρχικά δε θα μπορεί να λειτουργεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο και η χρήση τους θα ισχύει μόνο εντός της χώρας.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία. Οι πολίτες θα μπαίνουν στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr, θα βάζουν τους κωδικούς τους και θα μπορούν να κατεβάσουν αυτά τα έγγραφα ώστε να τα έχουν μόνιμα εκεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top