«Μητσοτάκης γιοκ»: Συναγερμός σε Μαξίμου - ΥΠΕΞ για το παραλήρημα Ερντογάν

Τα 10 σενάρια κλιμάκωσης - Αναβλήθηκε η συνάντηση Ονάλ με Φραγκογιάννη  

Το παραλήρημα του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμανε συναγερμό και στην Αθήνα, που προετοιμάζεται για ένα «θερμό» καλοκαίρι στα Ελληνοτουρκικά.

Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης»

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης 24/5 έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι ανέβαλαν με δική τους υπαιτιότητα  την προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου συνάντηση των αρμόδιων υφυπουργών για την οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη – Σ. Ονάλ, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη δημιουργία της αποκαλούμενης «θετικής ατζέντας» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.      

Καμία έκπληξη στην Αθήνα 

Όπως μετέδωσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Ευγενίδης, σχετικά με το πού αποδίδεται αυτό το ξέσπασμα του Ερντογάν, στην ελληνική πρωτεύουσα δεν υπάρχει καμία έκπληξη από το παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου, παρά μόνο για την ένταση με την οποία  το εξέπεμψε. Κυβερνητικές πηγές θυμίζουν μάλιστα ότι παρόμοια επίθεση κατά του Κ. Μητσοτάκη είχε εξαπολύσει και στο παρελθόν (το 2020), όπως επίσης και κατά του  Γάλλου Προέδρου Μακρόν, αλλά και κατά του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου.   

Απάντηση Κυβέρνησης στον Ερντογάν: Πολιτική αρχών η πολιτική μας  

Τι οδήγησε τον Ερντογάν στο «Μητσοτάκης γιοκ» 
 

Το «κλειδί» για να κατανοήσει κανείς τι οδήγησε τον Ερντογάν στο ξέσπασμα κατά της Ελλάδας εκτιμάται ότι είναι η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης με τη συμφωνία MDCA με τις ΗΠΑ, το «μπλόκο» στην Τουρκία για F-35 και F – 16, αλλά και η μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με το ότι θέλει να εκβιάσει τη Δύση αλλά δεν μπορεί να τα βάλει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σε προσωπικό επίπεδο, εκτιμάται ότι οδήγησε στο ξέσπασμα με το «Μητσοτάκης γιοκ».            

 

10 σενάρια από το ΥΠΕΞ στο τραπέζι 
 

Όσον αφορά το ερώτημα τι περιμένουν στην  ελληνική κυβέρνηση από εδώ και πέρα για τις σχέσεις με την Τουρκία,  ο Γ. Ευγενίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να επεξεργαστεί 10 σενάρια  κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας και να τα παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον  προτεινόμενο τρόπο αντίδρασης. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση της έντασης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, όπως και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. 

10 Σενάρια ΥΠΕΞ για κλιμάκωση Τουρκίας

10 Σενάρια ΥΠΕΞ για κλιμάκωση Τουρκίας 

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα πάντως, ακόμα και για ένα «θερμό καλοκαίρι» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως το 2020.  

Δένδιας για το «Μητσοτάκης γιοκ»: Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι μας απειλεί     

Οι Τούρκοι ακύρωσαν τη συνάντηση Φραγκογιάννη – Ονάλ. Καμία έκπληξη στην Αθήνα από  το παραλήρημα Ερντογάν. 10 σενάρια κλιμάκωσης «στο τραπέζι» 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top