Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το κρίσιμο ραντεβού με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Οι τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται μετά από περίπου ενάμιση χρόνο και πάλι τον Λευκό Οίκο. 

Οι εξελίξεις στη Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και τα ενεργειακά είναι στην ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και στην ιστορική ομιλία του στο κογκρέσο.

Με «όπλο» την αμυντική συμφωνία ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον 

Τη Δευτέρα στις 22:25 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο, και στις 5 το απόγευμα της Τρίτης θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του αμερικανικού κογκρέσου.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει όλη τη «βεντάλια»: 

  • της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, 
  • με στοιχεία για τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, 
  • αλλά και τη συμπεριφορά της Άγκυρας ως μέλος του ΝΑΤΟ 

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με σημαντικές προσωπικότητες που τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας όπως με τη Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι μια πολύ προσεγμένη στρατηγική υποστηρίζει ο Σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ελληνοτουρκικά μιλώντας αποκλειστικά στο STAR και τον Δημήτρη Σουλτογιάννη.

Επιστολή στο Κογκρέσο για να μπει εμπάργκο στην αναβάθμιση και πώληση F – 16 στην Τουρκία

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επτά Αμερικανικές οργανώσεις με σκληρή επιστολή τους προς το Κογκρέσο θέτουν το ζήτημα της Τουρκικής παραβατικότητας και ζητούν να παγώσει την πώληση νέων και την αναβάθμιση παλαιοτέρων μαχητικών F-16 προς την Τουρκία. 

Μάλιστα, ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι προχώρησαν σε 9 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top