Δένδιας από Τόκιο: Ο αναθεωρητισμός ανήκει στο παρελθόν

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων θέλει η Ελλάδα

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία, έστειλε ο Νίκος Δένδιας από το Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Χαγιάσι Γιοσιμάσα, στο πλαίσιο διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

«Ο αναθεωρητισμός, όπου κι αν εμφανίζεται, ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να καταδικαστεί», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο».

Νίκος Δένδιας: «Οι Ρώσοι θα μας εμποδίζουν να πάμε στη Μαριούπολη»

Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας, έριξε βέλη προς την Τουρκία: «Η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας. Είναι η Συνθήκη που καθόρισε τα σύνορα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Και αυτά ακριβώς τα σύνορα φιλοδοξούν να χαράξουν εκ νέου οι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις».

ΥΠΕΞ: Νέες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό 

«Είχα την ευκαιρία μακράς ανταλλαγής απόψεων με τον Ιάπωνα ομόλογό μου, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες εδώ και λίγες μέρες, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ. Κατ’ αρχάς, για την Ουκρανία, όπου επέδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη και την Οδησσό. Αναλύσαμε τις ευρύτερες συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Αλλά είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για τη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS. Και από εκεί και πέρα, τις διμερείς μας σχέσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στο προσεχές μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ιστορική στιγμή για τη Φινλανδία: Εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

«Ο πυλώνας πάνω στον οποίο εδράζονται οι δεσμοί Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι οι κοινές αρχές και αξίες, ξεκινώντας από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, 

Ο κ. Δένδιας μετέφερε στον Ιάπωνα ΥΠΕΞ πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας για να επισκεφτεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ιαπωνία «αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και τα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν».

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, με τον κ. Δένδια να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Ιάπωνα ομόλογό του για τη σαφή στάση αρχών της Ιαπωνίας.

«Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν και οι δύο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα», κατέληξε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top