Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το επίδομα καυσίμων – Η απάντηση Οικονόμου

«Αντί για μείωση του ΕΦΚ, δίνει αντίδωρο 20 λεπτά»

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμαριά, την οποία επισκέφτηκε στο πλαίσιο περιοδείας.

«Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά κρίση. Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το εισόδημα παραμένει σταθερό και μειούμενο. Αυτές είναι συνθήκες κοινωνικής κρίσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ικανοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το εν εξελίξει επικίνδυνο φαινόμενο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για να μιλήσει για μέτρα στήριξης. Είναι μέτρα όμως που δεν πρόκειται να αισθανθεί καν ο πολίτης, ο καταναλωτής», πρόσθεσε.

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που ο Τσίπρας σταματά να ακούσει μουσικούς του δρόμου

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργός πως όταν πρόκειται να στηρίξει τον καταναλωτή και τον εργαζόμενο «θυμάται τη δημοσιονομική σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Αντί λοιπόν να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα έδινε δυνατότητα 25 ευρώ στο γέμισμα του ρεζερβουάρ σε κάθε καταναλωτή, δίνει αντίδωρο 0,20 λεπτά στο λίτρο. Αντί να μειώσει το ΦΠΑ, δίνει επιδόματα τα οποία δεν συγκρίνονται καν με αυτά που δίναμε εμείς σε περίοδο που δεν υπήρχε ακρίβεια και ήμασταν στα μνημόνια και παρόλα αυτά τα χαρακτήριζε ψίχουλα.».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ και πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, και το φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ζήτησε για ακόμη μία φορά πρόωρες εκλογές για να σχηματιστεί «μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό, να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους».

Η απάντηση Οικονόμου: Εκστομίζει ψέματα και ασυναρτησίες

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη που στο δημόσιο λόγο και για χάρη των μικροπολιτικών του σκοπιμοτήτων, αρνείται το αυτονόητο: ότι οι επάλληλες κρίσεις στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στην Ελλάδα, επιδεινούμενες έντονα από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες αρνείται να το παραδεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι έτσι θα κάνει εύκολη αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός αγωνίζεται να δοθούν δομικές απαντήσεις στις κρίσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επειδή είμαστε κυβέρνηση ευθύνης, προείδαμε την κρίση εγκαίρως και έχουμε θέσει σε εφαρμογή συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από το περασμένο φθινόπωρο. Ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν προσθέσαμε κανένα νέο φόρο αλλά συνεχίζουμε την μείωση φόρων σε μόνιμη βάση για ολους. Η κυβέρνηση με πραξεις προσπαθεί να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια τους πολίτες, με έμφαση σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, και τις επιχειρήσεις, φροντίζοντας παράλληλα να μην διαλύσει τα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και κατέληξε με το ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει τα νέα μέτρα στήριξης: «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν είναι Λωτοφάγοι και θυμούνται τις συνέπειες ενδεχόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού κι ότι αυτοί που σήμερα πλειοδοτούν σε υποσχέσεις είναι εκείνοι που αύριο φωνάζουν στις πλατείες. Ο κ. Τσίπρας, για δύο λεπτά δημοσιότητας, εκστομίζει ψέματα και ασυναρτησίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν εφαρμόζονται πουθενά. Δεν λέει ούτε πόσο κοστίζουν οι υποσχέσεις του, ούτε από πού θα χρηματοδοτηθούν. Αντί λοιπόν να πολιτεύεται με όρους θεάματος, ας μας απαντήσει: θα ψηφίσει τα μέτρα 1,2 δις., μέτρα με τα οποία η συνολική στήριξη προσεγγίζει τα 4 δις, που απευθύνονται σε 3,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας;»

Ανδρουλάκης: Καθυστερημένα και περιορισμένης εμβέλειας τα μέτρα της κυβέρνησης

Kαθυστερημένα και υποδεέστερα από αυτά που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξειδίκευσαν σήμερα οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μέτρα περιορισμένης εμβέλειας που δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. «Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα. Το 1,1 δισ. ευρώ δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού και αυτό φαίνεται από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που προέκυψαν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επίσης, επανέλαβε το πακέτο μέτρων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αφορά μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αύξηση του κατώτατου μισθού και νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top