Έρχονται άτοκα ή φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια

Νέα στεγαστική πολιτική για νέα ζευγάρια

Σπίτι κλειδιά

Η στεγαστική κοινωνική πολιτική για τα νέα ζευγάρια με φθηνά έως και άτοκα δάνεια για την ανέγερσή ή την αγορά σπιτιού αναβιώνει, όπως γινόταν μέχρι το  2012, που λειτουργούσε ο ΟΕΚ.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης ο ΟΑΕΔ (που αλλάζει όνομα και θα λέγεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ) δρομολογεί «μια αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική», όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, με στόχο την «αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ που έχει περιέλθει στον Οργανισμό, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικής που θα διευκολύνει τη στέγαση για χιλιάδες εργαζομένους, και ιδιαίτερα τους νέους».

Στεγαστικά δάνεια α΄ κατοικίας: Η στήριξη ευάλωτων οφειλετών στο Υπουργικό 

Η νέα στεγαστική πολιτική θα περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων που κατέχει ο ΟΑΕΔ-ΟΕΚ και την ανοικοδόμησή τους με δαπάνες του μισθωτή, τη δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τον οργανισμό και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση κατοικιών που θα μπορούν να διατεθούν σε νέα ζευγάρια κ.ά.

Η στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια θα μπορούσε να είναι με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου για χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο ή ενοικίαση παλαιών κατοικιών με χαμηλό μίσθωμα, ή ακόμη και η άτοκη διευκόλυνση για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Ο τρόπος που θα εφαρμοστούν τα στεγαστικά προγράμματα θα εξεταστεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τον νέο ΟΑΕΔ.

Δάνεια α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών: Νέο πρόγραμμα κρατικής στήριξης

Μια από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις, που έχει καταθέσει στον ΟΑΕΔ ο σύλλογος εργαζομένων των δύο πρώην οργανισμών, είναι ότι η επανεκκίνηση των στεγαστικών προγραμμάτων για σπίτια σε νέους θα μπορούσε να συνδυαστεί από τα θεμέλια κιόλας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες για ενεργειακή αυτάρκεια, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα.

Ο ΟΟΣΑ είχε προτείνει από το 2016 την επανέναρξη των στεγαστικών προγραμμάτων με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά μισή μονάδα και την ταχύτερη μείωση της ανεργίας, αλλά οι συστάσεις του τότε αγνοήθηκαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top