Δένδιας: Ένας πόλεμος στην Ουκρανία δε θα έχει κανέναν νικητή

Λαβρόφ: Λύση μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ

«Ένας πόλεμος στην Ουκρανία δε θα έχει κανέναν νικητή», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας μετά τη συνάντησή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κατανόηση για τις ανησυχίες που εκφράζει η Ρωσία για την ασφάλειά της.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική, βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, απαγόρευση της χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας έναντι οποιουδήποτε κράτος, σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Δένδιας.

«Καλωσόρισες αγαπητέ Νίκο»: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ

«Η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των δεσμεύσεών της. Υπογραμμίζω την ενότητα της ΕΕ. Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ακούμε με προσοχή τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας, ακούμε και τα υπόλοιπα κράτη», είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι σχετικά με την Ουκρανία επεσήμανε τα εξής:

-    Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
-    Τη στήριξη της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ
-    Τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας, ιδίως στην Μαριούπολη, πλησίον της γραμμής επαφής. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει αυτή την ομογένεια».

Ο κ. Δένδιας στάθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και στην ένταση δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο η Τουρκία, λέγοντας πως «είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος γειτονικής χώρας».

Αναφορικά με τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών, που θέτει η Άγκυρα, είπε: «Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο απέναντι από τα νησιά. Έχει εκδώσει ένα casus belli, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Δικαιο της Θάλασσας την υπέγραψαν 168 μέρη, μεταξύ τους και η Ρωσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, αφορούσε όχι την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της τότε ΕΣΣΔ. Υπερ αυτής συνομολογήθηκε η συμφωνία αυτή, αλλά η Τουρκία δεν την υπέγραψε».

To Star στην Ουκρανία: Έντονη η στρατιωτική παρουσία στη συνοριογραμμή

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας «υπέρ της διευθέτησης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η προσοχή βρίσκεται στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατα αιτήματα, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα «θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».  

Ο Ερντογάν πίσω από το επεισόδιο του Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε: «Ο Νίκος ανέφερε πως κάποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία, τότε πρέπει να κάνει τα παράπονα στους δυτικούς συμμάχους, επειδή φουσκώνουν αυτή τη φασαρία εκ του μηδενός, προσπαθώντας να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

Λαβρόφ: Λύση μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών του ΟΑΣΕ.

«Εξετάσαμε μια σειρά από περιφερειακές καταστάσεις. Υπογραμμίσαμε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην Ουκρανία πέραν των συμφωνιών του Μινσκ. Αναφερθήκαμε και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διευθέτηση του Κυπριακού», είπε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως οι δύο χώρες έχουν πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της ταχείας επέμβασης: «Τα ρωσικά σωστικά μέσα αποδείχθηκαν πολύ καλά και ασφαλή στην κατάσβεση των φωτιών».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι δεν είναι αποδεκτή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι πρόκειται για επιβουλή κατά της ασφάλειας της Ρωσίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις για την ασφάλεια σε όλη την περιοχή αλλά όχι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top