Τσίπρας: Η άμυνα πρέπει να εξυπηρετεί συγκροτημένη εξωτερική πολιτική

«Υπάρχει αρραγές μέτωπο απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας»

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τις συμβάσεις για τα Rafale και τις Belh@rra.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως λέει ότι δε θα γυρίσουμε στα ελλείμματα, «την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλιστικές δαπάνες, χωρίς, μάλιστα, ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οικειοποιείται την αγορά εξοπλισμών που γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού. 

Μητσοτάκης: Για εμάς υπέρτατος αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας

«Φτιάχνετε κομματικό σποτάκι όπου αντί για το εθνόσημο βάζετε στα φτερά των αεροσκαφών το δικό σας έμβλημα. Λες και πληρώθηκαν από το δικό σας ταμείο», είπε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε στη χώρα μετά από μια 10ετία ήταν η αναβάθμιση των F-16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της εάν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη πολιτική ασφάλεια και μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

«Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια, τον εξοπλισμό της χώρας μας στη λογική της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Και στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε το πλαίσιο των φρεγατών, μια αγορά που προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της βιομηχανίας στη ναυπήγηση των φρεγατών. Είναι απαράδεκτο πως έχει προβλεφθεί συντήρηση φρεγατών μόνο για τρία χρόνια, ενώ είναι απαράδεκτο πως δεν διασφαλίζεται μεταφορά τεχνογνωσίας για τις φρεγάτες», σημείωσε.

Αναφορικά με τα έξι επιπλέον Rafale, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα να δοθεί 1 δισ. ευρώ για την αγορά τους.

«Όπως δεν κατανοούμε αυτή την επιμονή σας σε μία σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα που θα υπερβεί τα δύο δισ. ευρώ. Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να παίζουμε», σημείωσε.

Τι είπε για Ουκρανία και Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει ποια είναι η θέση της Ελλάδας στις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Σας είχα πει ότι δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Κι αυτή είναι η βασική στρατηγική μας διαφορά.  Για εσάς κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς ανατολάς, για εμάς είναι πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας. Για εσάς είναι ασπίδα της Ευρώπης ο σκληρός φύλακας της Δύσης», είπε.

Αναφορικά με την Τουρκία, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι το δόγμα της «δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας» θα κατέρρεε.

«Κανείς μας δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί σύντομα να βρεθεί λύση με την Τουρκία. Μπορούμε όμως να παλεύουμε για έναν ουσιαστικό διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση της έντασης. Για να αποφύγουμε νέες κρίσεις, νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων», σημείωσε.

Τσίπρας: Υπάρχει αρραγές μέτωπο απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας

«Απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας υπάρχει αρραγές μέτωπο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Εμείς αυτό που ρωτάμε είναι με ποια στρατηγική όμως; Αν η στρατηγική σας είναι μόνο των εξοπλισμών, δεν είναι αρκετό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα του υπερψηφίζει ό,τι θεωρεί θετικό, αλλά «όπου υπάρχουν ενδείξεις για διαφάνειες, σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις για συμβάσεις με κόστος Α που το φέρνετε ΑΑΑ, δεν θα καταψηφίσουμε».

«Ούτε 1 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση αντί για αλόγιστες δαπάνες στα εξοπλιστικά θα μπορούσε να προβεί σε μειώσεις φόρων, ζητώντας να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top