«Ακήρυχτος πόλεμος» στο Αιγαίο με τα κατασκοπευτικά τουρκικά UAV

Αγορά ηλεκτρονικών αντιμέτρων η απάντηση της Αθήνας

Έντονο πονοκέφαλο προκαλούν στο ελληνικό Πεντάγωνο οι συνεχείς πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά. Μόνο χθες, έγιναν 60 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις από δύο τέτοια αεροσκάφη και η Αθήνα αναζητά επειγόντως τρόπους αντίδρασης, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o αμυντικός συντάκτης Κώστας Συμεωνίδης.      

«Ποδαρικό» Τουρκίας με προκλήσεις: Τι δείχνει για τις προθέσεις της το 2022

Όπως επισήμανε,  μια ώρα πτήσης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοστίζει το πολύ 1.000 με 1.500 ευρώ, όταν η αντίστοιχη πτήση ενός μαχητικού αναχαίτισης κοστίζει τουλάχιστον 10.000 με 15.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το δεκαπλάσιο. Επιπλέον, ένα UAV μπορεί να πετάει σε μια περιοχή 24 ή ακόμα και 48 ώρες συνεχόμενα, ενώ ένα μαχητικό το πολύ 2 με 3 ώρες. 

Η απάντηση της Αθήνας  

Η Αθήνα ψάχνει στη διεθνή αγορά ειδικά ηλεκτρονικά αντίμετρα για τα UAV. Εξετάζει όμως και το αντίστοιχο ελληνικό σύστημα, με την επωνυμία «Πανόπτης».  

Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ για τον DJ στην Παναγία Σουμελά: Να μην επαναληφθεί!

Δύο είναι πάντως οι τρόποι αντίδρασης κατά των μη επανδρωμένων:  Είτε με ηλεκτρονική παρεμβολή για να του αλλάξεις την πορεία, το λεγόμενο soft kill, είτε με κατάρριψη, το λεγόμενο hard kill. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top