Αγρότες: Μειώνεται ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές - Όλα τα νέα μέτρα

Στα μπλόκα από σήμερα οι αγρότες

Πακέτο επτά μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Με τους αγρότες στη Θεσσαλία να… ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για κινητοποιήσεις στον κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική Οδό, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Σπήλιου Λιβάνου.

Έρχονται μπλόκα στην Εθνική Οδό - Στους δρόμους οι αγρότες

Όπως δήλωσε ο κ. Λιβάνος, η κυβέρνηση αποφάσισε - μεταξύ άλλων -  τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021

Ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο Σταϊκούρας

Τα 7 μέτρα στήριξης για τους αγρότες

Τα επτά μέτρα ύψους 170 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Λιβανός είναι:

1) Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Λιβανός: Ραχοκοκκαλιά της οικονομίας ο πρωτογενής τομέας

«Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Λιβανός.

Όπως είπε, οι αγρότες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο: «Από την μια πλευρά, οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον, ενόψει και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι από την άλλη, αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που μας πιέζουν όλους: η πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της»

«Την δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλών μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση το 2021 παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δις ευρώ», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top