Δένδιας από Ουκρανία: Παρούσα η Ελλάδα – Στήριξη στους Έλληνες της περιοχής

«Σημαντικό ελληνικό στοιχείο και μακρά ελληνική παράδοση»

Το ρεπορτάζ της Μ.Τσιλινίκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια 

Tην παρουσία της Ελλάδας στην Ουκρανία κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες και τη στήριξη στο πολυάριθμο ελληνικό στοιχείο υποδηλώνει η επίσκεψη  του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από το πρωί στην περιοχή της Μαριούπολης, 

Στην Ουκρανία ο Νίκος Δένδιας- Ελληνική διαμεσολάβηση ζητά το Κίεβο

 

«Κρίναμε, η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα πρέπει να δηλώσουμε την παρουσία μας για την στήριξη αυτής της περιοχής» δήλωσε ο Ν. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο της Μαριούπολης. 

Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν είναι μια περιθωριοποιημένη, περιχαρακωμένη χώρα»

«Η ευημερία σας έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο γιατί υπάρχει σημαντικό ελληνικό στοιχείο στην πόλη & μια μακρά ελληνική παράδοση, αλλά διότι μαζί με το ελληνικό στοιχείο, μπορείτε να αποτελέσετε μια ιστορία μιας μεγάλης επιτυχίας σε μια δύσκολη περιοχή μέσα σε αντίξοες συνθήκες» τόνισε επίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.  

Ο κ. Δένδιας πρόσφερε επίσης τη βοήθεια της Ελλάδας σε σχέση με την ΕΕ:  «Γι’ αυτό θα ήθελα να σας προσφέρω στον βαθμό που μπορούμε τη βοήθειά μας, ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. για την πρόσβασή σας στις ευκαιρίες που παρέχει η Ένωση».

O Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης στη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας: 

 

Δένδιας κατάθεση στεφάνου σε μνημείο  στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών στην κατάθεση στεφάνου σε μνημείο για ομογενείς που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία (φωτογραφία Υπουργείο Εξξωτερικών)

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ. 

Μπάιντεν: Έρχονται κυρώσεις στον Πούτιν αν εισβάλλει στην Ουκρανία

Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων. Πίσω μου βλέπετε το κτίριο της Ομοσπονδίας της Ελληνικής Κοινότητας Ουκρανίας. 


Είχα δε, την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα τηλεφωνικά με τον φίλο μου, τον ομόλογό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, D.Kuleba, στον οποίο επανέλαβα τη σταθερή ελληνική θέση: η Ελλάδα, για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρικτική της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 


Θέλω δε, να εκφράσω την ελπίδα ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν θα συνεχιστεί, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ηρεμία. Εν πάση περιπτώσει όμως, δήλωσα στην Ελληνική Κοινότητα και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο  Πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους, θα στηρίξει την υπέρ των δύο χιλιάδων παρουσία τους σε αυτό τον τόπο».   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top