Κακοκαιρία: Τι ισχύει για εργαζόμενους που δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους

Πότε ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει κανονικά τον εργαζόμενο

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που σήμερα και αύριο δε θα μπορέσουν να πάνε στην εργασία τους λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Ο εργαζόμενος μπορεί να απουσιάσει λόγω δυσχερών καιρικών συνθηκών και ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει κανονικά», ξεκαθάρισε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

«Στον ιδιωτικό τομέα, όταν υπάρχει αδυναμία προσέγγισης το λέμε ανυπαίτια αδυναμία εκ μέρους του εργαζομένου. Εδώ και χρόνια ο εργοδότης πληρώνει και ο εργαζόμενος μπορεί να απουσιάσει καθώς δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και του χιονιού. Σε αυτή την περίπτωση και ο εργαζόμενος δικαιούται να απουσιάσει και ο εργοδότης υποχρεούται να πληρώσει» είπε, μιλώντας στο Open.

Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας

«Είναι ξεκάθαρο από τον αστικό κώδικα δεκαετίες τώρα», κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

Οι τρεις περιπτώσεις

Το «κλειδί» για το εάν δικαιούται ένας εργαζόμενος να πληρωθεί ή όχι είναι το εάν η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει.

Όπως ενημέρωσε η ΓΣΕΕ, υπάρχουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις:

1.    Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες στην Αττική

Η διακοπή των συγκοινωνιών και η επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του.

2.    Η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της, χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης». Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησής του π.χ. ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

3.    Στην επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή. Τουτέστιν, ούτε ο εργοδότης εγείρει απαιτήσεις από τον εργαζόμενο που δεν μετέβη στην εργασία του, ούτε ο εργαζόμενος έχει απαίτηση για το ημερομίσθιο.

Σημειώνεται ότι η ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

Υπουργείο Εργασίας: Να μη θέτουν σε κίνδυνο οι εργοδότες τους εργαζόμενους

Με αφορμή την επέλαση της κακοκαιρίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Όπως αναφέρει, οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνούν ώστε -μα βάση την εργατική νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους διανομείς οι εργοδότες οφείλουν, εάν δεν το έχουν κάνει, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.). Προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top