Alert από την κυβέρνηση σε Δήμους - Περιφέρειες για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Επί ποδός και οι Ένοπλες Δυνάμεις - Σύσκεψη Υπό Χαρδαλιά και Φλώρο

Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (20/1/2022) για την προετοιμασία πολιτών και κρατικού μηχανισμού για την κακοκαιρία «Ελπίδα» 

  Σε κατάσταση συναγερμού θέτει η κυβέρνηση τους Δήμους και τις Περιφέρειες ολόκληρης της χώρας ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα» η οποία προβλέπεται, εκτός όλων των άλλων, να έχει  μεγάλη διάρκεια και να ξεσπάσει σε δύο δόσεις.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες
       

Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών  Στέλιος Πέτσας προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» αναφέρει,  με θέμα «ετοιμότητα μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας»: 

«Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες και ιδίως από το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου 2022, αναμένεται κύμα κακοκαιρίας με τα βασικά του χαρακτηριστικά να είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις καθώς και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος και χιόνια από την Αθήνα ως τα νησιά

Στο πλαίσιο του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων για την πολιτική προστασία, είναι προφανής η συμβολή σας προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Παρακαλείσθε λοιπόν να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να προετοιμάσετε κατάλληλα τις κοινωνικές δομές των υπηρεσιών σας, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύψουν, με άμεση διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου και με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Συγκεκριμένα, παρακαλείσθε, προκειμένου να διασφαλισθεί ιδίως:

Καιρός: Στον «πάγο» όλη η χώρα - Έρχονται χιόνια στην Αττική

– Η διάθεση επαρκούς ποσότητας σε αλάτι σε όλους τους Δήμους για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.

– Η ύπαρξη επαρκών θερμαινόμενων χώρων για αστέγους και η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους.

– Η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

– H αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

Επίσης, παρακαλούνται οι δημότες να ενημερωθούν από τους οικείους δήμους και περιφέρειες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις βασικές καθώς και τις αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ενδεικτικά, οι δημότες παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο».
 

Επί ποδός και οι Ένοπλες Δυνάμεις 

Σε ετοιμότητα για συνδρομή στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας  βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις.     

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας (και πρώην υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας) Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, με τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
Απόλυτη ετοιμότητα επέμβασης των Ε.Δ. αν χρειαστεί - Σε επιφυλακή προσωπικό και μέσα, στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου.  
Επικοινωνία και συντονισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με Πολιτική Προστασία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top