Δένδιας: Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

«Η συνεργασία μας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς»

Νίκος Δένδιας - πρέσβεις

«Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το πρωινό εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή επίσης των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Η συνεργασία με τη σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται καθημερινά και σε όλους τους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Στη συζήτησή μας με τους πρέσβεις της ΕΕ αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ' εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ταξίδια μου τόσο στην Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον και για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ακόμη, στο πρωινό εργασίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ευχαρίστησε τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ που διοργάνωσε τη συνάντηση.

Υπενθύμισε, τέλος, πως η σημερινή συνάντηση είναι σε συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχαν μαζί στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Gymnich, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα αρωγός στις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας

«Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στηρίζουν την ΕΕ με πολιτικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η γαλλική προεδρία για την εμπέδωση του κοινού μας οράματος, μίας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης».

Το πρωινό εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή, επίσης, των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μία από τις μεγάλες πολιτικές ατζέντες που συζητήθηκαν σήμερα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, «μία πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, η οποία θα μας οδηγήσει στο να αποκτήσει η Ευρώπη χαρακτηριστικά μεγάλης δύναμης, τα οποία σήμερα μπορεί να έχει σε επίπεδο αριθμό, αλλά δεν κατέχει σε επίπεδο ουσίας».

«Για εμάς, η γαλλική προεδρία είναι μία προεδρία μεγάλων τομών για την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης, η πράσινη μετάβαση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και βέβαια η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αποτέλουν τις γαλλικές προτεραιότητες, είναι η καρδιά των θεμάτων που απασχολούν το ευρωπαϊκό μέλλον»

«Στη μέχρι τώρα συνεργασία μας αλλά και σ' αυτήν που θα έχουμε το ερχόμενο εξάμηνο με τη γαλλική προεδρία είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε πάρα πολύ κοντά, αφού στηρίζουμε τις γαλλικές προτάσεις, στο να καταλήξουμε σε συμφωνίες», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε το ίδιο πνεύμα συνεργασίας να δείξουν και τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπόλοιπες χώρες μέλη, γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες αδημονούν για περισσότερη Ευρώπη, για μία Ευρώπη ισχυρότερη στον κόσμο, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ανθεκτική», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top