Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με self test - Νέα μέτρα μετά τις γιορτές

Μητσοτάκης: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον

Η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα των υποχρεωτικών rapid test για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, αντί για υποχρεωτικό rapid test για όλους για το ρεβεγιόν, θα χορηγήσει σε όλους δωρεάν self test. 

 Όπως είπε ο  κ.Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, θα ξανανοίξει η πλατφόρμα και θα δοθούν δωρεάν 2 self test σε όλους στις γιορτές, με ισχυρή σύσταση και όχι υποχρέωση για τη διενέργειά τους. Το ένα εξ αυτών αφορά το self test που είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να επιβαρυνθούν οικονομικά όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, ειδικά δε αυτοί που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, εκτιμήθηκε πως θα υπάρξει και πρόβλημα με τη διάθεσή τους στα φαρμακεία και έτσι αποφασίστηκε αυξημένο testing αλλά με self test.

«Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test»

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την κούραση όλων μετά από σχεδόν δύο χρόνια «μάχης» με την πανδημία, είπε όμως πως «δεν πρέπει όμως να μας νικήσει ούτε η κούραση, ούτε ο φόβος».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν παγκόσμιο υγειονομικό κίνδυνο «που, ήδη, οδηγεί πολλές χώρες στην αναθεώρηση της στρατηγικής τους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική».

«Σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν μία πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στην πανδημία. Στη Δανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα είχε καταργηθεί μέχρι και η μάσκα και ουσιαστικά όλοι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονταν ήταν υποτυπώδεις. Και γι’ αυτό και σπεύδουν τώρα σε αυστηρότερους περιορισμούς», είπε και πρόσθεσε: «Αντίθετα, στη χώρα μας, επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποκρούει την βαριά νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον. Καθώς, λοιπόν, εδώ τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε ύφεση και σε διαρκή καθοδική πορεία -είναι μία ύφεση της τάξης του 40% σε σχέση με τα κρούσματα του προηγούμενου κύματος- ο στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι διπλός: Από τη μία πλευρά να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει. Από την άλλη, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους πολίτες για την ισχυρή ανταπόκρισή τους στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε και στους 150.000 πολίτες άνω των 60 ετών, που έχουν κλείσει ραντεβού τον τελευταίο μήνα ή έκαναν την πρώτη δόση.

Συνεχίζοντας, είπε πως αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ: «Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας».

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», σημείωσε.

«Παράθυρο» για νέα μέτρα μετά τις γιορτές από τον πρωθυπουργό

«Θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για νέα μέτρα μετά τις γιορτές.

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», είπε.

«Το μήνυμα λοιπόν και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί, το τονίζω, να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, και όπως σας είπα με πολλά self test, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας. Πρόκειται για ένα κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί και να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και πιστεύω ότι με ευθύνη και με ωριμότητα μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top