Μητσοτάκης: Ίσες ευκαιρίες στους μαθητές με 166 νέα προγράμματα σπουδών 

Κεραμέως: Τι  αλλάζει στα προγράμματα σπουδών και από πότε   

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την παρουσίαση 166 νέων, σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών για όλους τους μαθητές παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα λειτουργεί ως αποτελεσματικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για το κάθε παιδί, θα παρέχει ίσες ευκαιρίες ανέλιξης στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης και θα διαμορφώνει δημιουργικούς, εξωστρεφείς και ενεργούς πολίτες.

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τα μέτρα και στις δευτερολογίες

«Μιλάμε ουσιαστικά και για ένα νέο τρόπο μάθησης ο οποίος χρησιμοποιεί νέα εργαλεία για το πώς μεταφέρουμε τη γνώση, για το πώς εμπλέκουμε τους ίδιους τους μαθητές σε άλλους τρόπους συμμετοχής μέσα στην τάξη, με πιο πολλές ομαδικές εργασίες, πιο πολλά πειράματα, πολύ περισσότερη χρήση της τεχνολογίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που εισάγονται πια στη μαθησιακή διαδικασία νέες έννοιες, νέα γνωστικά πεδία, αλλά χαίρομαι διπλά γιατί μέσα από αυτήν την νέα διαδικασία, μέσα από αυτά τα νέα προγράμματα σπουδών, προωθούμε την συνθετική γνώση. Αντιλαμβανόμαστε τελικά ότι τα γνωστικά πεδία δεν είναι απομονωμένα σιλό τα οποία δεν επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Αλλά ακριβώς η συνθετότητα του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε μας υποχρεώνει να μπορούμε να τα βλέπουμε συνδυαστικά. Και πιστεύω ότι ακριβώς αυτή η νέα προσέγγιση είναι που τελικά θα κάνει και το ίδιο το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και πιο δημιουργικό για τους δασκάλους και τους καθηγητές οι οποίοι θα κληθούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα διαδικασία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ρυθμό της μεταρρύθμισης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνονται σε βάθος χρόνου. Μιλάμε τώρα για καινούργια προγράμματα σπουδών τα οποία θα μπουν σε πλήρη εφαρμογή το 2023».

O Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό που συμμετέχει στα επιμορφωτικά προγράμματα και συγκεκριμένα στα εργαστήρια δεξιοτήτων.«Χάρηκα πάρα πολύ με αυτό το οποίο άκουσα για τον αριθμό των 80.000 δασκάλων και καθηγητών που ήδη επιμορφώνονται στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτή».

Κεραμέως: Αλλάζει συνολικά το τι διδάσκεται στα σχολεία

Οι τέσσερις άξονες των νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία 

Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 

-Ανάπτυξη ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, μετάβαση από ένα κλειστό, συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα, στο αυτόνομο και ευέλικτο σχολείο της ανοιχτής σκέψης.

-Ίσες ευκαιρίες για όλους - εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους στην εκπαίδευσης, ειδικότερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

-Ενίσχυση και προώθηση εναλλακτικών εκπαιδευτικών διαδρομών, με επαγγελματική προοπτική.

-Αυτονομία-αξιολόγηση για την ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών, καθώς την ιχνηλάτηση και βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κεραμέως: Τι  αλλάζει στα προγράμματα σπουδών και από πότε   

Η Νίκη Κεραμέως ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο τεράστιο αυτό έργο, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα Νέα Προγράμματα Σπουδών ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας μας και το 2023 θα εισαχθούν καθολικά σε όλα τα σχολεία συνοδεία των νέων σχολικών βιβλίων. 

Η Νίκη Κεραμέως στην παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών των σχολείων

Η Νίκη Κεραμέως στην παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών των σχολείων 

«Τα Προγράμματα Σπουδών είναι τα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθορίζουν το τι διδάσκεται, αποτελούν τη βάση για την εκπόνηση των σχολικών βιβλίων, ενώ κατευθύνουν τον εκπαιδευτικό στον σχεδιασμό του μαθήματος», επεσήμανε η κ. Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε τους τρεις άξονες καινοτομίας των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών. «Πρώτον, αλλάζουμε το τι διδάσκεται, εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε το περιεχόμενο των Προγραμμάτων Σπουδών. Δεύτερον, αλλάζουμε το πώς διδάσκεται το μάθημα δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη κριτική σκέψη, στη κριτική γνώση, υιοθετούμε μια πιο βιωματική προσέγγιση. Τρίτον, προβλέψαμε οριζόντια ψηφιακή διάσταση. Αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες, καλλιεργούμε τις ψηφιακές δεξιότητες και παρέχουμε πλούσιο συνοδευτικό ψηφιακό υλικό σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα». 

Κλείνοντας, η Υπουργός σημείωσε ότι τα Νέα Προγράμματα Σπουδών εντάσσονται και συνέχονται άμεσα με την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων 2,5 ετών για ένα καλύτερο σχολείο. «Πολλαπλό βιβλίο, εργαστήρια δεξιοτήτων, διεύρυνση μεθόδων αξιολόγησης μαθητών, αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών, ελληνική “PISA”, από κοινού με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, συμβάλλουν  καθοριστικά στη δημιουργία του νέου, αναβαθμισμένου σχολείου, που παρέχει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας. Που επιτρέπει στα παιδιά μας να σκέφτονται, να συμμετέχουν, να εξελίσσονται, να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, να είναι ευτυχισμένα».


 


       

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top