Το μήνυμα Τσίπρα για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

«Να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα»

Αλέξης Τσίπρας

Τους Γιατρούς του Κόσμου επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για Εξάλειψης Της Βίας Κατά Των Γυναικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για το ανοιχτό κέντρο διαμονής  «A step forward» για ευάλωτες γυναίκες, αιτούσες άσυλο, και τα παιδιά τους, στις οποίες προσφέρει φιλοξενία και προστασία, μια ολιστική εξατομικευμένη φροντίδα για το διάστημα κατά το οποίο εξετάζεται το αίτημα τους για άσυλο. 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες και όλους να συμμετέχουν ενεργά στις σημερινές δράσεις αφύπνισης και αγώνα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες.

«Να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια με ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε στις 13 γυναικοκτονίες από την αρχή του έτους στην Ελλάδα και έστειλε το μήνυμα «να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα».

Μετράμε στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες από τις αρχές του έτους. 13 γυναίκες δε βρίσκονται ανάμεσά μας, εξαιτίας της πατριαρχίας και της βίας που η ίδια γεννά. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια αποτυχία της κοινωνίας μας.  

Ασφαλώς ο σεξισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Η Ελλάδα, όμως, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο στο ευρωπαϊκό βαρόμετρο για την ισότητα των φύλων.

Η έμφυλη βία συναντάται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, στο οικογενειακό, φιλικό, αλλά και εργασιακό περιβάλλον. Οι κοινωνικές ανισότητες, τις οποίες διεύρυναν η πανδημική κρίση και η αυξανόμενη φτώχεια που υπήρξε αποτέλεσμα αυτής, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες. 

Αποτελεί χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του τόπου μας. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η πατριαρχική δομή της κοινωνίας και ο διάχυτος σεξισμός γεννούν τις αιτίες της έμφυλης βίας. 

Ωστόσο, δεν αρκεί να πενθούμε, να καταδικάζουμε και να εξοργιζόμαστε. Είναι χρέος της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και οι στοχευμένες δράσεις της για την εξάλειψή τους. Ήρθε η ώρα της δράσης και των αλλαγών. Για να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα».

Κίνημα Αλλαγής: Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα

«Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία», αναφέρει, εξάλλου, το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά:

Η 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, μας βρίσκει και φέτος εν μέσω πανδημίας και μεγάλης αύξησης των γυναικτονιών στη Χώρα μας.

Με τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκε και φέτος αύξηση των κλήσεων στις γραμμές υποστήριξης των θυμάτων, καθώς και δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών.

Φαίνεται πως πολλοί άντρες, λόγω στερεότυπων αντιλήψεων, ψυχικών και οικονομικών πιέσεων, που εντάθηκαν με την πανδημία, βρήκαν για εκτόνωσή τους, τον εύκολο σάκο του μποξ, τις συζύγους τους και τα κορίτσια τους.

Και όταν οι γυναίκες κάποια φορά συνειδητοποιήσουν τη βία και την υποτίμηση που δέχονται κι αποφασίζουν να χωρίσουν, τις δολοφονούν, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση «τη σκότωσα επειδή την αγαπούσα, κι αυτή ήθελε να φύγει μακριά μου και να διαλύσει το σπίτι μας».

Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία και τα θύματα της, ξεπερνούν πολλές φορές και αυτά των συρράξεων.

Είναι ώρα η πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης και νομοθετικών ρυθμίσεων να συνδράμει καθοριστικά για να εξασφαλίσει τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Δε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ο μισός πληθυσμός της Χώρας να είναι παροπλισμένος, ανασκολοπισμένος και με περιορισμένα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.

Είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε:

1. Την πλήρη ισότητα και ισοτιμία των φύλων, με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα στην εκπαίδευση, με την ένταξη της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο τη μη βία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Την εξειδικευμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσω σεμιναρίων. 

2. Νομικό πλαίσιο για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Τον χαρακτηρισμό των δολοφονιών των γυναικών λόγω φύλου, που είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, ως γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα.

Πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο ορατή στην κοινωνία η συγκεκριμένη εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίπτωση, σε σχέση με την ανθρωποκτονία.

3. Την εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων για την άμεση επέμβαση σε τυχόν καταγγελίες, καθώς και την υποστήριξη των θυμάτων βίας για την ασφαλή διαδρομή διαφυγής τους.

4. Τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με στόχο την εύκολη πρόσβαση και υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες που λειτουργούν δεν επαρκούν

Επίσης τα πιο πάνω Κέντρα πρέπει να έχουν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, που να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ.

5. Τη Δικαστική υποστήριξη των θυμάτων βίας.

6. Την εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, που προσφεύγουν τα θύματα.

7. Την εξασφάλιση ειδικών φοροαπαλλαγών σε εταιρίες που προσλαμβάνουν γυναίκες θύματα βίας.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών είναι πρόβλημα διαταξικό, βαθιά πολιτισμικό και συντελεστής ελλείμματος δημοκρατίας.

Πρέπει να είμαστε ενωμένες και σε διαρκή εγρήγορση και αγώνα, για να εξασφαλίσουμε σε κάθε γυναίκα να ζει στο φως και στην ελπίδα και όχι στο τραύμα και το σκοτάδι της έμφυλης βίας.


 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top