Κυρώσεις για Τουρκία φέρνει ο Μπορέλ μετά από αίτημα Δένδια - Χριστοδουλίδη

Το έγγραφο θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Το ρεπορτάζ της Κ. Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (15/11/΄2021) για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  

Δεκτό έγινε,  σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ασφάλειας και Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ το αίτημα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη, να φέρει κατάλογο με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της. Το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.  

 

ΥΠΕΞ: Θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα

Σύμφωνα επίσης  με τις διπλωματικές πηγές,  Ελλάδα και Κύπρος, με αφορμή την συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης  του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση - στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα. 

Στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την λήψη μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020. 

Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα. 

Δένδιας από Βρυξέλλες: Να βρει ευρωπαϊκή απάντηση η τουρκική παραβατικότητα

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις. 

Αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον ΥΕ/ΑΕ Borrell και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα.  

Ζήτησαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας

Το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων  

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα, ως Προεδρεύων της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών. 

 

Επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. 

Τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 

Στην συζήτηση με τους Ανατολικούς Εταίρους, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top