Μηταράκης στο Star: Τι απαντά στην Ολλανδή δημοσιογράφο για τα pushback

«Κάποιοι θέλουν νέα κρίση μεταναστευτικού»

Όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο και τα ερωτήματα που γέννησε το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ για τα pushback μεταναστών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Διεθνή ΜΜΕ: Τι έγραψαν για τον Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο

«Σε πολλαπλά μέτωπα η Ευρώπη δέχεται μια οργανωμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού: στη Λευκορωσία, στη βόρεια Αφρική, στην Τουρκία. Τα γεγονότα του Έβρου είναι ακόμα ζωντανά στις μνήμες μας», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Κόσμος έρχεται από ασφαλείς χώρες, όχι για να σωθεί, αλλά γιατί επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό όμως δε μπορεί να επιτρέπει τις παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μητσοτάκης σε προκλητική ξένη δημοσιογράφο: Μη μας κουνάτε το δάκτυλο

Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της στα χερσαία σύνορα και στη θάλασσα, με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε, όμως, να επιτρέψουμε τις παράνομες διελεύσεις.

«Υπάρχουν κάποιοι που είτε για οικονομικούς είτε για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να επαναληφθούν οι εικόνες του 2015. Θέλουν να ξανά περάσουν χιλιάδες άνθρωποι από τη χώρα μας με τις επιπτώσεις που είχαμε. Είναι μια πίεση που γίνεται συντονισμένα», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξε ότι δεν υπήρξε παραβίαση θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ είτε από την πλευρά της Frontex είτε από την πλευρά της Ελλάδας.

«Υπήρξαν 280 περιστατικά που κατέθεσε η τουρκική ακτοφυλακή, τα οποία εξετάστηκαν από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και πάλι δεν βρήκε κάτι μεμπτό», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό είπε: «Ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι αυτός που θα ήθελε λόγω της χώρας μας και της προστασίας των συνόρων της. Η Ευρώπη δεν εξαρτάται πια από την Τουρκία. Δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση του 2016», κατέληξε.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top