Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της

Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η συμφωνία με Γαλλία – Η Ελλάδα απειλείται

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 47 χρόνια της ΝΔ,  αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος την χαρακτήρισε εθνική επιτυχία, όπως μετέδωσε ο Γιώργος Ευγενίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.  

Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ

Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ (photo ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ) 

Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ιδρυτής της ΝΔ «έστρεψε τη βιομηχανία προς την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, τόνωσε τη ναυτιλία μας, άνοιξε νέους δρόμους στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στον Τουρισμό μας. Η Ελλάδα μετατράπηκε έτσι χάρη στη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή από μία κλειστή οικονομία της περιφέρειας σε μία ανοιχτή οικονομία της υφηλίου».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε η πορεία αυτή δεν ήταν δυστυχώς πάντοτε ευθύγραμμη. «Όμως και πάλι η ανυποχώρητη προσήλωση της παράταξής μας στην Ευρώπη έπεισε τελικά και τους αντιπάλους μας να ακολουθήσουν την κοινοτική διαδρομή».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την είσοδο της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση όπως και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δύο εθνικά ορόσημα, όπως είπε «για τα οποία εργαστήκαμε αλλά δεν συντελέστηκαν επί των ημερών μας. Η στάση μας ωστόσο ήταν αυτονόητη. Το ίδιο και αργότερα όταν ο λαϊκισμός έφερε την πατρίδα μας ένα βήμα πριν τον εξοστρακισμό μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Γιατί η παράταξή μας ήταν είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος της Ευρώπης. Το δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στον εθνικό απομονωτισμό αλλά και στον κομματικό διχασμό και η σταθερή δύναμη που θα εργάζεται με συνέπεια για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική, πιο αυτοδύναμη ήπειρο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή η σαραντάχρονη εμπειρία «μετουσιώνεται σήμερα σε ωριμότητα και δυναμισμό. Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην από κοινού διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών όπως και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της».

Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία». «Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική 'Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον»  τόνισε, αλλά άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την σημερινή κατάσταση της ΕΕ.

 Ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ

 Ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εθνική απειλή από την Τουρκία, όπως άλλωστε είχε δηλώσει πρόσφατα από το βήμα της Βουλής και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.  

Τι περιέχει η νέα ιστορική συμφωνία που υπογράφει ο Δένδιας στις ΗΠΑ

Όπως ανέφερε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία δια έργων και λόγων, απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών - μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ  κατηγόρησε ορισμένα κράτη της ΕΕ ότι «κλείνουν το μάτι στην Τουρκία».

Καραμανλής: Με ευχές στη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία του

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς και στις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που στόχευαν στην εθνική ενότητα και υπενθύμισε τις πολιτικές κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης που είχε ασκήσει. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top