Αυξημένο επίδομα θέρμανσης για 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά

Οικονόμου: Με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα στενά του Βοσπόρου

Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Αυτό τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση αναπτύσσει παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας».

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης, διπλασιάζεται η επιδότηση για το ρεύμα

Αναλύοντας τα μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

-      Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με ιδιαίτερη πρόνοια για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου για ένα μέσο νοικοκυριό στα 18 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ το μήνα που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ειδικά για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 24 ευρώ. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300-600 KWh το μήνα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιβαρύνσεις, το κόστος, για ένα μέσο νοικοκυριό.

-    Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται και τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται έτσι ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση να προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο και το κόστος του επιδόματος θα ανέλθει από τα 84 εκατ. που είχαμε προϋπολογίσει μέχρι στιγμής στα 170 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

-    Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η εταιρεία η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους, που με τη σειρά τους θα πρέπει να μετακυλήσουν την έκπτωση αυτή στους καταναλωτές.

«Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος στους πολίτες», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών στη βόρεια Εύβοια

Αναφερόμενος στις πλημμύρες στη βόρεια Εύβοια και το Πήλιο, ο κ. Οικονόμου είπε πως η διαδικασία καταγραφής των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είπε, στην Εύβοια βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ο κ. Τριαντόπουλος αλλά και ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, ο κ. Τουρνάς.

Για τις καταστροφές στη Β. Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί μία μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειάζονταν έξι μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον δύο χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει τους έξι μήνες σε ενάμιση και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα».

«Εξαιρετικά σημαντική η συμφωνία με τις ΗΠΑ – Παρακάμπτουν τα στενά του Βοσπόρου»

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ελληνοαμερικανική συμφωνία, με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια στο Μαξίμου νωρίτερα, ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Όπως, είπε με τη συμφωνία αυτή οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ ενισχύει το στρατιωτικό αλλά και το στρατηγικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο με την αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως ενεργειακό κέντρο, ως τόπος που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στα Βαλκάνια υλικό παρακάμπτοντας τα Στενά. 

«Η αξιοποίηση αντιστοίχου χώρου στα νησιά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας μας, αλλά και των ΗΠΑ σε ό,τι άφορα την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top