Δένδιας κατά Λουκασένκο αλλά και Τουρκίας για εργαλειοποίηση μεταναστών

Ζήτησε να υπάρξει απάντηση με ολοκληρωμένο τρόπο ο Έλληνας ΥΠΕΞ 

Να υπάρξει απάντηση στην εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο, ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σε σχήμα «Arria») για την κατάσταση στη Λευκορωσία, που διοργανώνει η Εσθονία.

Δένδιας: «Η Τουρκία λέει ότι τα νησιά που έχουν στρατό δεν είναι ελληνικά»

Ο  κ. Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σε κάθε πρωτοβουλία με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Λευκορωσία και υπογράμμισε πως χρειάζεται ευρεία συζήτηση για τον βέλτιστο χειρισμό του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Όπως υπενθύμισε, από την έναρξη της κρίσης στη Λευκορωσία, η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και συνεπή θέση, μία θέση που βασίζεται σε αξίες και αρχές και υποστηρίζει, μαζί με τους εταίρους της, το αυτονόητο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

Δένδιας: Εξτρεμιστικές ιδέες απειλούν να αναβιώσουν ξεχασμένες εντάσεις

Καταδίκασε ακόμα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχή έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου από το καθεστώς Lukashenko και πρόσθεσε: «Επιπλέον, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι επρόκειτο για μια πράξη που δεν αρμόζει σε κανένα πολιτισμένο κράτος, μια πράξη κρατικής πειρατείας. Η Ελλάδα εξετάζει περαιτέρω το ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας επιπλέον αντίδρασης επ’ αυτού».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η χώρα μας υποστήριξε ενεργά όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ενίσχυση της πίεσης προς το καθεστώς και την αύξηση της υποστήριξης προς τον λαό της Λευκορωσίας και ότι    συναντήθηκε αρκετές φορές με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας καTsikhanouskaya, και στην Αθήνα. «Στις συζητήσεις μας, επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Ωστόσο, παρά τις κοινές μας προσπάθειες, το καθεστώς Lukashenko δεν επέδειξε καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αντιθέτως, έχει υιοθετήσει πρακτικές άσκησης πίεσης σε ορισμένα κράτη-μέλη αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της πρακτικές όπως η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε την πολιτική μας» τόνισε. 

Δένδιας για Λευκορωσία: «Δεν έχουμε ξεχάσει την αεροπειρατεία»

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που βασίζεται σε αξίες και αρχές, ενώ στην ίδια κατεύθυνση χαρακτήρισε σημαντικό, «να ενισχύσουμε την πίεση στον Lukashenko - μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω ενεργειών». 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε με… νόημα, σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο ίδιο ζήτημα, την εργαλειοποίηση μεταναστών: «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών εφαρμόζεται ευρέως και από άλλα κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται εμφανής η ανάγκη να απαντήσουμε σε αυτά με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top