Τσίπρας: Δε θα δώσουμε συναίνεση, κακή η συμφωνία

«Θα διορθώσουμε ως κυβέρνηση τη λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική»

«Δε θα δώσουμε συναίνεση», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κατά την άποψή μας κακή. Η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ένα νέο δόγμα για την περιοχή, που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις που είχαμε στην εξωτερική πολιτική», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης για Συμφωνία: Στο πλευρό μας ο μεγαλύτερος στρατός της Ευρώπης

Μιλώντας με σκληρές εκφράσεις, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «νομίζει πως τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του και ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες».

«Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού», σημείωσε, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα κριθεί από την ιστορία και τους πολίτες. «Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού και τα μεγάλα λόγια. Ωραιότερα όμως είναι τα αληθή λόγια. Διότι εθνικό είναι το αληθές», είπε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση πάλεψε για τη λελογισμένη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων: «Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

«Κυβερνάτε μια άλλη χώρα. Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς εγγύηση για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, που καταρρέει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που φεύγει από το δημόσιο ταμείο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με 15.000 νεκρούς στη χώρα από την πανδημία, αυξάνει τον προϋπολογισμό για την άμυνα, αλλά μειώνει τον προϋπολογισμό για την υγεία.

«Τι συνέβη; Ξαφνικά βρεθήκαμε με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας;», είπε και πρόσθεσε: «Παίρνουμε, βέβαια, στις 3 φρεγάτες και μια δώρο. Σαν τις πίτσες που φέρνουν τα delivery boys».

«Ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλαξε από το καλοκαίρι που λέγατε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;», τόνισε.

Γιατί καταψηφίζει τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης, από τα 6, στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ, που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλλει; Η απάντηση είναι "όχι"», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δεύτερο αρνητικό σημείο είναι το άρθρο 18. Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μάχιμων; Ακούγεται μάλιστα, και δεν το έχετε διαψεύσει αυτό, ότι θα εντάξετε ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό γαλλική επίβλεψη να μάχονται απέναντι σε τζιχαντιστές. Η Γαλλία θρηνεί 54 νεκρούς, που γύρισαν με φέρετρα από την περιοχή του Σαχέλ στο Παρίσι. Εσείς, στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα ακυρώσετε τη συμφωνία;», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους.

«Δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας συνόρων. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία», σημείωσε.

«Όχι μόνο δε συναινούμε στο λάθος, αλλά είμαστε και αποφασισμένοι σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση να διορθώσει αυτή τη λάθος στρατηγική κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική και να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της ασφάλειας και της σταθερότητας, στη σωστή πλευρά της ιστορίας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top