Μητσοτάκης για Συμφωνία: Στο πλευρό μας ο μεγαλύτερος στρατός της Ευρώπης

Για ΣΥΡΙΖΑ: Από το «όχι στις γραβάτες», πήγατε στο «όχι στις φρεγάτες»

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο με casus belli», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

«Αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται με την προσθήκη στον στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θωράκιση της χώρας, ενώ είπε πως η συμφωνία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του νοτίου σκέλους του ΝΑΤΟ.

«Είναι τεράστιας σημασίας η συμφωνία. Είναι η πρώτη διευρωπαϊκή συμφωνία που έχει την πρόβλεψη αμυντικής συνδρομής. Που σημαίνει ότι εάν γίνει επίθεση στη χώρα μας, θα έχουμε τη συνδρομή της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της ηπείρου μας, της μοναδικής πυρηνικής δύναμης της ηπείρου μας», τόνισε.

«Η χώρα μας γίνεται από παθητικός παρατηρητής, πρωταγωνιστής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας με έμφαση στη συνέχεια πως η Ελλάδα «στο δίλημμα “ψωμί ή κανόνια, επιλέγει και τα δύο”».

Όπως εξήγησε, η τιμή των φρεγατών ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, χαμηλή, αφού «εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και διαπραγματευτήκαμε και άλλες αγορές».

«Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους», είπε, αναφερόμενος με αιχμές για τον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, προσθέτοντας πως «τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους».

Συνεχίζοντας, είπε πως ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός, καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς των παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Σημείωσε, μάλιστα, πως «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του "θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε"»,

«Από το “όχι στις γραβάτες”, πήγατε στο “όχι στις φρεγάτες”»

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Σας καλώ ευθέως, σήμερα την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Μην κάνετε το λάθος, όπως στη συμφωνία με την Αίγυπτο, που ψηφίσατε παρών ή στη Συνθήκη με την Ιταλία για επέκταση των χωρικών υδάτων ή όπως με τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής αρωγής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που και εκεί ψηφίσατε παρών».

Παράλληλα, στην κριτική, που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πως θα πρέπει η Συμφωνία να συμπεριλάβει σαφή ρήτρα προάσπισης της ΑΟΖ και μη αποστολής ελληνικών στρατευμάτων σε περιοχές εκτός πεδίου ενδιαφέροντος, απάντησε: Ο όρος επικράτεια, που αναφέρεται στη Συμφωνία, περιλαμβάνει και το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης της θάλασσας».

«Για το άρθρο 18, τι μας λέτε; Να ψηφιστεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αλλά εμείς να μη συνδράμουμε τη Γαλλία, εάν μας ζητηθεί; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», πρόσθεσε.

«Από το “όχι στις γραβάτες”, πήγατε στο “όχι στις φρεγάτες”», είπε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top