Μητσοτάκης και Μακρόν ανακοινώνουν τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Συμφωνία για την αγορά 3 φρεγατών και 3 κορβετών

Τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας ανακοινώνουν στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμφωνία, η οποία συζητήθηκε χθες στο δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο στα Ιλίσια, είναι αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει και την αγορά τριών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.

Μητσοτάκης – Μακρόν: Εγκαινίασαν έκθεση για την Ελλάδα στο Παρίσι

Στον χαιρετισμό του στην έκθεση του Λούβρου έκανε λόγο για άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ενώ ο Εμ. Μακρόν επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, είναι μια «ιστορία αγάπης».

Μητσοτάκης: Τι είπε για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία

Σήμερα, μάλιστα, μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του σημαντικού deal.

«Kατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης 
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Kατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας».

«Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ' οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία γνωρίζει τα όρια μας που είναι και όρια της Ευρώπης», είπε, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Δεν έχω διάθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Ελλάδα πιστεύει στην πολυμερή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις περίπλοκες, παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας», », είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι «και ένας σταθερός υποστηρικτής της απόλυτης ανάγκης για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Εξηγώντας αυτή την τάση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα της ΑUKUS, σημειώνοντας πως αυτό που έδειξαν είναι «ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top