Βαρβιτσιώτης: Δε θα γίνει η Ελλάδα τόπος transit Αφγανών προς την ΕΕ

«Δε θα γίνει ό,τι το 2015 με τη Συρία»

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ξεκάθαρη άποψη, υπάρχει όμως ξεκάθαρη άποψη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε σχέση με τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο OPEN, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταβληθεί «σε έναν τόπο transit Αφγανών με προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή κάτι ανάλογο με ό,τι συνέβη το 2015 με τους πρόσφυγες προερχόμενους από τη Συρία».

Αφγανιστάν: Φόβοι για χτύπημα των τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι για να φτάσει κάποιος από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα χρειάζεται να διασχίσει πολλές χώρες της Ασίας «από τις οποίες θα μπορούσε ήδη να έχει ζητήσει άσυλο, χώρες οι οποίες είναι εξαιρετικά φιλικές προς τις μουσουλμανικές μειονότητες».

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «άρα δεν συζητάμε πλέον για ένα καινούργιο προσφυγικό ρεύμα, αλλά μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να ρισκάρουν για να έρθουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αφγανιστάν: «Ανησυχούμε για τις γυναίκες και τα παιδιά. Κινδυνεύει κόσμος»

Σχολιάζοντας της πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «φάνηκε να υπάρχει μία συναντίληψη και από την πλευρά της Τουρκίας απέναντι στο πρόβλημα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι διαφορετικό το κλίμα από ό,τι σε σχέση με τη Συρία, άλλωστε η Συρία για την Τουρκία είναι μία γειτονική χώρα, όσοι πήγαιναν στην Τουρκία ζητούσαν άσυλο, ήταν πραγματικά πρόσφυγες».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top