Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Παύση εργασίας 12:00-16:00

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την προστασία από τον καύσωνα

Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους ενόψει του καύσωνα, που ήδη επελαύνει στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο καλεί τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, για την προφύλαξη των εργαζομένων.

Παράλληλα, τους καλεί να προβούν σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους λόγω καύσωνα

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους,  με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Ειδικότερα συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Πίνακας μέτρα καύσωνα

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις

Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους τα είχε προαναγγείλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάζοντας το σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα και του ενδεχόμενου πυρκαγιών.

Καιρός: Αεροχείμαρρος «καίει» τη χώρα

Το σχέδιο βασίζεται σε 4 άξονες:

-    αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών

-    αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών

-    παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες, που θα αναζητήσουν στέγη

-    περίθαλψη, καθώς και προστασία των εργαζομένων. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα, που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Όπως τόνισε ο υπουργός,  η πυροσβεστική βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με το σχέδιο Ιόλαος σε περίπτωση εκδήλωσης πυργκαγιάς, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται εταιρίες και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος και ύδρευσης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν στις άσκοπες μετακινήσεις όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα, ενώ – σχετικά με το κύμα καύσωνα – απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ορθή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του νερού.

Παράλληλα, κάλεσε τους οδηγούς να μη χρησιμοποιούν τη ΛΕΑ (Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης): «Η ΛΕΑ σώζει ζωές. Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Για τα μέτρα για τους εργαζομένους είπε πως θα εξειδικευτούν από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, η κορύφωση του κύματος καύσωνα θα είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Χαρδαλιάς: Οι εταιρείες να δώσουν ευκαιρίες ξεκούρασης στους εργαζόμενους

Το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κάλεσε τους πάντες να προσαρμοστούν στα δεδομένα των επόμενων ημερών.

Απαντώντας σε ερώτηση, άφησε μάλιστα ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μειωθεί το ωράριο κάποιων εργαζομένων, λόγω καύσωνα.

«Θα τα δούμε αυτά. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών. Και ειδικά όλοι όσοι δίνουν τον αγώνα τους εκτός των γραφείων, εκεί θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και όλοι να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα και να δώσουν α κόμη περισσότερες ευκαιρίες ξεκούρασης και δροσιάς στους εργαζόμενους τους», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top