Παραδόθηκε το πρώτο Rafale στην Ελλάδα

Φλώρος: «Ένας «game changer», που ικανοποιεί απόλυτα»

Στην αεροπορική βάση στο Ιστρ στη νότια Γαλλία βρίσκονται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ για την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σε ανάρτησή του, πριν την παράδοση του γαλλικού μαχητικού, ο κ. Φλώρος σημείωσε με νόημα: «Έτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες... Με "Ριπές" Ανέμου».

Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή παράδοσης του πρώτου Rafale,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε το γαλλικό μαχητικό ««game changer» θα έλεγα, που ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις».

«Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη Χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή!», είπε ο κ. Φλώρος.

Στην τελική ευθεία οι νέες φρεγάτες: Ενημέρωσε Μητσοτάκη ο Υπουργός Άμυνας

Η τελετή έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dassault Aviation, στην αεροπορική βάση στο Ιστρ της νότιας Γαλλίας. Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.

Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Στη συμφωνία, ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet). Τα Rafale είναι μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κα).

Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Ήδη, Έλληνες πιλότοι αλλά και προσωπικό εδάφους (τεχνικοί) εκπαιδεύονται στην Γαλλία προκειμένου να είναι έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας όταν τα αεροσκάφη έρθουν στην Ελλάδα.

Δείτε φωτορεπορτάζ από την παράδοση του πρώτο γαλλικού μαχητικού Rafale στην Ελλάδα

rafalerafalerafalerafalerafalerafale

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top