Τσίπρας: Εμβολιαστείτε, αλλά η κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει  

Εξέφρασε την αγωνία του από το Ηράκλειο για την αύξηση των κρουσμάτων    

Να εμβολιαστούν ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, αλλά παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες. 

Αλέξης Τσίπρας σύσκεψη Επιμελητήριο Κρήτης

Ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Κρήτης  

Τσίπρας: Άθλιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Σε σύσκεψη συγκεκριμένα με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «στην αγωνία του για την εξέλιξη της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων», ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτούνται μέτρα που θα προλάβουν την επιδείνωση και την έκρηξη της πανδημίας και όχι να τρέχουμε πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων με lockdown που θα είναι καταστροφικά μέσα στην τουριστική περίοδο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι μετά την κρίση που βίωσε η χώρα «κάποιοι κλάδοι της οικονομίας θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από την πανδημία αλλά ταυτόχρονα έλλειμμα σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης ώστε να στηριχθούν για να ανακάμψουν».

Tσίπρας για εμβολιασμούς: Ούτε με τον βούρδουλα, ούτε με φιλοδώρημα 

Κριτική και για το σχέδιο ανάκαμψης στην κυβέρνηση   

Για το σχέδιο ανάκαμψης που κατέθεσε κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η χώρα μας ήταν η μοναδική για την οποία υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις, και εκλήθη να κάνει τροποποιήσεις» καθώς «ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πολύ μεγάλο κίνδυνο να μείνει εκτός χρηματοδότησης, η μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων, διότι το σκέλος δανεισμού θα περάσει μέσω των συστημικών τραπεζών». Επισήμανε δε ότι οι προϋποθέσεις για δανεισμό από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θέτουν εκτός δανεισμού το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς από τις «700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσβαση έχουν μόνο 25 χιλιάδες καθώς οι υπόλοιπες επιχειρήσεις για να δανειστούν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη το δανεισμό».

Όπως πρόσθεσε μια τέτοια εξέλιξη «δεν δημιουργεί όρους συμπεριληπτικής ανάπτυξης και εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούμε τα επόμενα χρόνια μπροστά σε ένα επόμενο κύμα οικονομικής δυσπραγίας και λουκέτα επιχειρήσεων στη χώρα μας, με τρομακτικές συνέπειες στην αύξηση της ανεργίας, που θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο».

Τσίπρας: Ανίκανη και επικίνδυνη να διαχειριστεί την πανδημία η κυβέρνηση

Απαισιόδοξος ο Α. Τσίπρας για την πορεία της οικονομίας μετά την πανδημία 

Ο κ. Τσίπρας άσκησε και γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της οικονομίας. Όπως ανέφερε, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει από το έλλειμμα 7% που καταγράφεται το 2021 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2023 και σχολίασε ότι «μια δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων, είναι μια σκληρή προσαρμογή». «Οι ιθύνοντες λένε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης, που μακάρι να έρθουν αλλά είμαστε επιφυλακτικοί, και επιπλέον θα έρθει μέσα από την απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης από το 2022» σχολίασε επίσης ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προέβλεψε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια πίεση στην αγορά και την οικονομία και ότι «είναι κρίσιμο να υπάρξει το αίτημα μιας πιο ομαλής προσαρμογής, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο ακαριαία και ακραία μετάβαση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον κόσμο της εργασίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια βίαιη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του 8ωρου. «Θεωρώ ότι είναι πολιτική επιλογή, που όχι μόνο διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή αλλά μια πολιτική επιλογή η οποία στο τέλος της ημέρας θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες οφείλει, εκτός από το να επενδύσει στη καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση ή το νέο παραγωγικό μοντέλο, να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και το ανθρώπινο δυναμικό».

Αλέξης Τσίπρας βόλτα στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετά πολίτες σε βόλτα στο Ηράκλειο Κρήτης 

Ο  κ. Τσίπρας πραγματοποίησε βόλτα σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου πριν τη σύσκεψη, όπου μίλησε με πολίτες. Η επίσκεψή του στην Κρήτη ολοκληρώνεται με ομιλία στις 8 μ.μ. στην προβλήτα του Μικρού Κούλε του Ηρακλείου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top