Μητσοτάκης σε ΓΓ ΟΗΕ: Απορρίπτεται η τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο

Η Τουρκία ένα από τα βασικά θέματα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Η Τουρκία είναι από τα βασικά θέματα στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει στους 27 ηγέτες την ανάγκη να δείξει η Τουρκία συνέπεια στην αποφυγή προκλητικών ενεργειών. 

Σύνοδος Κορυφής στις 24 -25 Ιουνίου: Η στάση των Ευρωπαίων στην Τουρκία

Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, η Σύνοδος Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ νωρίτερα,  στη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απορρίπτεται η θέση της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο και επικρότησε το ανακοινωθέν της διάσκεψης για τη Λιβύη, που ζητά την αποχώρηση των στρατευμάτων ξένων κρατών. 

Δένδιας για Κυπριακό: Είμαστε στo χειρότερο σημείο από το 1974

Στα συμπεράσματα της συνόδου μπαίνουν και οι ελληνικές θέσεις για  αποκλιμάκωση από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ως προϋπόθεση μιας θετικής ατζέντα,  που σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αναστρέψιμη. Γίνεται αναφορά επίσης στη λύση στο Κυπριακό με ομοσπονδία δυο κοινοτήτων (και όχι σε διχοτόμηση με δύο διαφορετικά κράτη που επιθυμεί η Άγκυρα, όπως και για εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης από  την Τουρκία και στην Κύπρο. Δίνεται όμως και «πράσινο φως»  για χρηματοδότηση στο μεταναστευτικό

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα

Η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση έγινε πριν φτάσουμε στην σύνοδο, καθώς η Μέρκελ προσπάθησε να ευνοήσει την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα αντιστάθηκε καθώς ο πρωθυπουργός είχε την στήριξη και του Αυστριακού  καγκελάριου Κούρτς και του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top