Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις 

Τι ανακοίνωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

Μητσοτάκης Υπουργικό Συμβούλιο

    
Συνεδρίασε σήμερα 31 Μαΐου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο

Υπουργικό Συμβούλιο 31/5/2021

Ο Κ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης  

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού  οι  αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: 

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για ένα πιο ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι

Α. Οι  Υπουργοί  Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσίασαν την κωδικοποίηση νομοθεσίας που αφορά στην: α) προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, β) χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, γ) νησιωτική πολιτική που αποτελούν τους πρώτους τρεις κώδικες που έχουν ολοκληρωθεί. 

Β. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις.

Επί τάπητος η μουσική στην εστίαση και το όριο των 100 ατόμων στους γάμους

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων για τις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις διοικητικών διαδικασιών, με  αναμόρφωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου του Αναπτυξιακού Νόμου ν. 4399/2016 (Α’ 117), καθώς και του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου περί Στρατηγικών Επενδύσεων και των νομοθετικών διατάξεων περί Κεφαλαίων Εξωτερικού. 


Γ. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη στρατηγική εξωστρέφειας και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Δένδιας - Τσαβoύσογλου: Το παρασκήνιο της συνάντησης
 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), σε ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Κράτος με ταυτόχρονη διεύρυνση του σκοπού και των δραστηριοτήτων του. Στόχος είναι η δημιουργία  ενός νέου επιχειρησιακού και οργανωτικού μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα που αφενός θα εφαρμόζει τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και αφετέρου θα συμμορφώνεται με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο για τις εξαγωγικές πιστώσεις.

Δ. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν: α) στον Οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και β) στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

α) Το νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του  Κράτους (Ν.Σ.Κ.)  προβλέπει  τη θέσπιση νέου οργανισμού μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες με θεσμικές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού  όσο και σε επίπεδο διαδικασιών. Σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός του προς τις κατευθύνσεις: Της ευελιξίας στη δράση του. Της επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών που τηρεί για τη διεκπεραίωση των  δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων που χειρίζεται. Της  συμβολής στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης στο βαθμό που εμπλέκεται στο χειρισμό  δικαστικών υποθέσεων. Της παροχής  υψηλότερης ποιότητας νομικών υπηρεσιών, τόσο στο πεδίο του χειρισμού των δικαστικών υποθέσεων, όσο και στο πεδίο του γνωμοδοτικού έργου.

E. O Υπουργός Επικρατείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το νομοσχέδιο εισάγει θεσμικές αλλαγές που επιτρέπουν την ταχύτερη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και περιέχει ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών και της λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και του Φορέα εν γένει.

ΣΤ. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης παρουσίασαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην: α) Ανακουφιστική φροντίδα, β) Κύρωση σύμβασης με Ίδρυμα Νιάρχος και άλλες διατάξεις.

Προτείνεται νομοσχέδιο που αφορά στην «κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της  από 3.2.2020  σύμβασης δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] της από 6.9.2018  κύριας σύμβασης δωρεάς  μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος»  και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες διατάξεις του  Υπουργείου Υγείας».
 

Εμβολιασμοί: Πόσες δόσεις εμβολίων θα παραλάβει η Ελλάδα για τον Ιούνιο
 

Ζ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 789/2019 και 790/2019 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα.

Η.Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας παρουσίασε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν : α) τον Κώδικα Οργανικών Διατάξεων Ελεγκτικού Συνεδρίου, β) την Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/1673 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Θ.Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παρουσίασε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, τροποποίηση διατάξεων αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα και διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη χώρα με την τροποποίηση διατάξεων των ν. 3386/2005 και ν.3907/2011. Ρυθμίζονται επίσης ζητήματα που αφορούν στην εξέταση αιτήσεων χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας με την τροποποίηση επί μέρους διατάξεων του ν.4636/2019. Εισάγονται ρυθμίσεις στον Κώδικα Μετανάστευσης που αφορούν στις άδειες διαμονής επενδυτών καθώς και ψηφιακών νομάδων (digital nomads), οι οποίες παρουσιάστηκαν από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 
 
Ι. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσίασε νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής μέσω του τρίπτυχου «κωδικοποίηση-αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός» του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του κλάδου των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. 

ΙΑ. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος  Λιβανός παρουσίασε  νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, επιδιώκεται η άρση των αγκυλώσεων και των περιορισμών που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τροχοπέδη στην πρόοδο και στην εξέλιξη του κτηνοτροφικού κλάδου. Στόχοι είναι να επιτευχθούν η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50%-60% αυτών, καθώς και η μείωση των συντελεστών του κόστους  παραγωγής. Επιδιώκονται έτσι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητα και η βελτίωση εν γένει του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους) και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

ΙΒ. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης και η Υφυπουργός κυρία  Μαρία Συρεγγέλα παρουσίασαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα.
Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προτείνεται η ολιστική προσέγγιση των πολιτικών, δράσεων και μέτρων που θα υλοποιηθούν μέσα από τη συνεργασία κυβερνητικών φορέων, κοινωνικών εταίρων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την ενεργοποίηση των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. 

ΙΓ.  Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας  Καραμανλής εισηγήθηκε τροποποιήσεις ως  προς τη συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν πέραν της ονομασίας της Επιτροπής, την σύνθεσή της, τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων της, καθώς και τη σύσταση μιας ολιγομελούς Επιτροπής  κυβερνητικών στελεχών για την υποβοήθηση του έργου της. 


ΙΔ. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης πρότειναν την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς τη συγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας για λόγους επικαιροποίησης του καταλόγου των συμμετεχόντων. 

ΙΕ.  Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας εισηγήθηκε την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις α) Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα:
-Για την πλήρωση της θέσης  Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία κενώνεται στις 30 Ιουνίου 2021, οι κάτωθι δικαστικοί λειτουργοί:       
Οι δύο αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Μαρία Νικολακέα και 
                                                                Μαρία Γεωργίου 
Και οι Αρεοπαγίτες: 
3) Κωστούλα Φλουρή - Χαλεβίδου
4) Νικόλαος Πιπιλίγκας
5) Θεόδωρος Κανελλόπουλος
6) Γρηγόριος Κουτσοκώστας 
 

-Για την πλήρωση της θέσης  Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κενώνεται στις 30 Ιουνίου 2021, λόγω αποχώρησης με όριο ηλικίας, οι κάτωθι δικαστικοί λειτουργοί:       
 
1) Μαρία Καραμανώφ
2) Ιωάννης Γραβάρης 
3) Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου 
4) Δημήτρης Σκαλτσούνης
5) Παναγιώτης Ευστρατίου
6) Ευαγγελία Νίκα 

 
ΙΣΤ. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ.  Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου. 
--Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»:
-Έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατ. εμβολιασμοί και το 34,20% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση.
-Πραγματοποιούνται ανά ημέρα με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7ημερών 97.336 εμβολιασμοί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top