Για τις 14 Ιουνίου «κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Φίλε Νίκο»: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Για τις 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ,«κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στις κοινές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε κοινή αναγνώριση πιστοποιητικών covid για την ενίσχυση του τουρισμού.

Τσαβούσογλου-Μητσοτάκης: Σε καλό κλίμα η συνάντηση - Η βόλτα στην Αθήνα

Η συνάντηση των κ. Δένδια και Τσαβούσογλου έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, όπως είχε φανεί από τον χθεσινό εναγκαλισμό των δυο τους στο δείπνο κάτω από την Ακρόπολη. 

Ο κ. Δένδιας συνεχάρη την τουρκική Εφές Πίλσεν για την κατάκτηση της Euroleague, ενώ ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, «φίλε Νίκο».

Δένδιας: Σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεων σε βάθος χρόνου

«Συγχαρητήρια Μεβλούτ για την επιτυχία της Αναντολού» είπε ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομολόγό του, για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα από την τουρκική ομάδα. 

Δείπνο Δένδια - Τσαβούσογλου με φόντο την Ακρόπολη: Διήρκησε 1,5 ώρα

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση «των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε».

Παράλληξλα, ο  Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Τσαβούσογλου: Πολλά θέματα περιμένουν επίλυση

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διμερή θέματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καταγράφοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση τόσο από την Άγκυρα, όσο και από την Αθήνα.

«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Θα γίνει μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως προείπε ο Νίκος Δένδιας, θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη Δένδια στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν επίλυσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι. θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία». 

Παράλληλα, έκανε λόγο για συνάντηση υψηλού επιπέδου, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στην Καβάλα, όπου υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας: «Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας».

«Φίλε Νίκο, θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ. Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την «κατανόηση» στην «επιτάχυνση» του δείπνου της Κυριακής, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τον τελικό της Ευρωλίγκα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top