ΚΕΕΘΑ: Δεν κλείνει αλλά ενισχύεται με προσλήψεις λέει η κυβέρνηση   

Τι απάντησε η υφυπουργός Υγείας στις καταγγελίες και τον Η. Μαμαλάκη

ΚΕΘΕΑ

Δεν κλείνει το ΚΕΘΕΑ αλλά ενισχύεται με προσλήψεις προσωπικού απαντά η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη  στις καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων και του γνωστού σεφ Ηλία Μαμαλάκη (που διατέλεσε μέλος του ΔΣ) με αφορμή τον Κανονισμό Λειτουργίας και το Οργανόγραμμα. 

Ζωή Ράπτη

H υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Το μήνυμα της Ράπτη για τη μάχη με τον κορωνοϊό

«Η ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ και η περαιτέρω επέκταση του θεραπευτικού του έργου αποτελούν βασικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνεχίσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, το σημαντικό έργο που ήδη επιτελεί. Ενδεικτικά, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕΘΕΑ. ενισχύεται φέτος με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού αορίστου χρόνου. Επιπλέον, ο Οργανισμός εξακολουθεί να χρηματοδοτείται με 20 εκ. ευρώ ετησίως από κρατικούς πόρους. Η δε λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων και των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ. συνεχίζεται απρόσκοπτα, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη» τόνισε η υφυπουργός Υγείας.  


Όπως διαβεβαίωσε «οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του» κα «σε αυτό το πλαίσιο μέρος του συνολικού σχεδίου για την ενίσχυση του ρόλου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι και η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός πλήρους, συνεκτικού και διαφανούς Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκε από τη Βουλή»

Η κυρία Ράπτη κατέληξε στην ανακοίνωσή της:      
 
«Το ΚΕΘ.Ε.Α. κατάφερε, εν μέσω των δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι συνέχισαν να επιτελούν το έργο τους, χωρίς αλλαγές σε θεραπευτικές πρακτικές. Το πρότυπο θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. βρίσκεται και θα παραμείνει στον πυρήνα των δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.  

Όσοι είδαν στην κατάρτιση του Οργανογράμματος και του Κανονισμού Λειτουργίας, “τίτλους τέλους” του ΚΕΘΕΑ, είτε έχουν λάθος ενημέρωση ή σκοπίμως παραπληροφορούν. Αυτό που πραγματικά σηματοδοτούν οι προωθούμενες αλλαγές είναι μια νέα αρχή για τον Οργανισμό ενισχύοντάς τον, προκειμένου να συνεχίσει πιο αποτελεσματικά το σημαντικό κοινωνικό του έργο».

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Η. ΜΑΜΑΛΑΚΗ 

  
Ο σύλλογος εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων έκανε χθες λόγο για «πραξικόπημα» στο ΚΕΘΕΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση με ανακοίνωσή του ότι με το σχέδιο νόμου αλλάζει ο χαρακτήρας του Κέντρου, και πλήττεται η θεραπεία και το επιστημονικό έργο.  


Κατά τον σύλλογο εργαζομένων, εξαφανίζονται Θεραπευτικές Κοινότητες και καταργούνται επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης «που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ ,την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων». Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζόμενους δεν παρέχεται «καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία». 


Ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης που διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ σε ανάρτηση του χθεςν στο Facebook υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «Μας παραιτήσανε ομαδικά αντικαθιστώντας μας με διορισμένο συμβούλιο από το υπουργείο Υγείας και υποστήριξε ότι «τώρα έρχεται η δεύτερη φάση αποδυνάμωσης του οργανισμού που σιγά σιγά θα το αποδυνάμωση εντελώς μέχρι την απορρόφηση του πιθανόν από τον ΟΚΑΝΑ».


 

ΝΔ: FAKE NEWS ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ 


Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ εξέδωσε και το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: 


«Το ΚΕΘΕΑ λειτουργούσε μέχρι τώρα χωρίς οργανόγραμμα και κανονισμό λειτουργίας υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «αυτοδιαχείρισης» από άμισθα μεν, διακοσμητικά δε Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία δεν ασκούσαν ουσιαστική διοίκηση.
 

Ένα προσχέδιο Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας εστάλη για διαβούλευση σε όλους τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία επικοινωνίας και διαβούλευσης του ΔΣ με τους εργαζόμενούς του και όχι για τη Διαβούλευση που αφορά σε νομοσχέδια πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή. Μερίδα των εργαζομένων αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συζήτηση και άρχισε να προπαγανδίζει τη δήθεν κατάργηση του ΚΕΘΕΑ.
 
Στην πραγματικότητα, το ΚΕΘΕΑ όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται με στόχο ακόμη καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Όχι μόνο δεν χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά για πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕΘΕΑ ενισχύεται με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου. Τα Προγράμματα και οι Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Το θεραπευτικό μοντέλο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις Δομές του ΚΕΘΕΑ παραμένει ανεπηρέαστο. Η χρηματοδότηση του Οργανισμού με 20 εκ. Ευρώ ετησίως συνεχίζεται αμείωτη. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ΚΕΘΕΑ παύει πια να λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς κανονισμό λειτουργίας και χωρίς λογοδοσία».            


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top