Αλλάζουν όλα στην τηλεργασία: Τι θα ισχύει για ωράριο, εξοπλισμό, web cam

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Δειυκρινίσεις για το 8ωρο εργασίας έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία, η οποία μπήκε στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το νέο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει «ευέλικτο» πλάνο για την τηλεργασία, με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για «σημαντική μεταρρύθμιση», που θα φέρει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Καταργείται το 8ώρο εργασίας; Τι απαντά ο Κωστής Χατζηδάκης

Bάσει του νομοσχεδίου, η τηλεργασία θα συμφωνείται µεταξύ εργοδότη και εργαζοµένου κατά την πρόσληψη ή µε µεταγενέστερη συµφωνία.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την τηλεργασία

Με τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλέψει για μια περίοδο του χρόνου μέχρι 10 ώρες την ημέρα (εάν υπάρχουν κατά την περίοδο αυτή αυξημένες ανάγκες της επιχείρησης) και μια άλλη για έξι ώρες ή να παίρνει ρεπό, για να υπάρχει εν τέλει ισορροπία στον συνολικό χρόνο εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου και δεν μπορεί να γίνει μονομερώς.

Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του.

Παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Στις υποχρεώσεις του εργοδότη περιλαμβάνονται και οι δαπάνες επισκευής των συσκευών, που χρησιμοποιούνται για την τηλεργασία και ανήκουν στον εργαζόμενο.

Όσον αφορά τον τρόπο ελέγχου απόδοσης του εργαζόμενου, το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά πως «απαγορεύεται η χρήση κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου».

Η τήρηση του ωραρίου στους τηλεργαζόμενους θα ελέγχεται online με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία. 

Παράλληλα, ορίζεται πως ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα «αποσύνδεσης» από τον υπολογιστή μετά τη λήξη του ωραρίου του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top