Επανεκκίνηση σχέσεων με Λιβύη με επίσκεψη Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη με όλους τους τρόπους»

Την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποιεί σήμερα στην Τρίπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Νίκο Δένδια.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τη χώρα είναι μεγάλο, αφού επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την απαγκίστρωσή τους από τον Ερντογάν και την ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. 

Αυτό που περιμένει η Αθήνα από την Τρίπολη είναι μια δήλωση προθέσεων ότι θα εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και θα ακυρώσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Οι θέσεις Ελλάδας - Βρυξελλών είναι κοινές για τη Λιβύη: να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις, δηλαδή η Τουρκία, και να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την προσπάθεια της Λιβύης»

«Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι. Σε μια κανονική Λιβύη το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ» διεμήνυσε από το Βελιγράδι, όπου βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στη Σερβία ο Δένδιας: Η Ελλάδα ανοίγει τη διπλωματική της «βεντάλια»

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επεσήμανε στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση». Ερωτηθείσα σχετικώς, η κ. Πελώνη επιβεβαίωσε πως κατά τις συναντήσεις του στη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Μητσοτάκης: Τα «μυστικά» του πρωθυπουργικού ταξιδιού στη Λιβύη

Επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη

Στην Αθήνα υπάρχει εδραία η πεποίθηση πως η επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, καθώς και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως στην ενέργεια, τις κατασκευές και την ασφάλεια με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibeh) στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος). Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Νάζλα αλ Μανγκούς (Najla al-Mangoush). Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι (Mohamed al-Menfi) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του στην Ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top