Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Μητσοτάκη να επισκεφτεί τις ΗΠΑ

To τηλεφώνημα διήρκησε 30 λεπτά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Μπάιντεν: «Θα είμαι υποψήφιος ξανά το 2024»

Υπογράμμισε δε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.

Ο κ. Biden τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής. 

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.  

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός.

Το μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου 1821

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω της ΕΡΤ, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον, επ' αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Πριν από ακριβώς 200 χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Σύνοδος Κορυφής: «Καρότο και μαστίγιο» από τους «27» στην Τουρκία

Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την Ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και τον σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα, Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, που άνθησε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν: «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα - την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top